Варна сред градовете с най-много нарушения на забраната за тютюнопушене
Варна сред градовете с най-много нарушения на забраната за тютюнопушене / Sofia Photo Agency, архив

За едногодишния период от въвеждането си, забраната за тютюнопушене на закрити обществени места е нарушавана най-много в кафенета, барове, ресторанти, игрални зали, казина, както на работни места. Това сочи статистика на Здравното министерство, според която столицата, Пловдив, Добрич и Бургас са градовете, в които са констатирани най-много нарушения, а след тях се нареждат Благоевград и Варна.

От 1 юни 2012 г. в страната са издадени 1040 наказателни постановления за нарушения на забраната, а общата стойност на глобите възлиза почти на 670 000 лева.

По 600 проверки на ден са извършвани от здравните инспектори в страната през изминалата една година от въвеждането на забраната. По-голямата част от тях са били на територията на София, Пловдив, Варна и Благоевград. Общият брой на проверките надминава 215 000, като много от обектите са проверявани нееднократно.

Най-посещавани от инспекторите са били заведенията за хранене и развлечение, както и лечебните и здравните заведения. След тях се нареждат детските и учебните заведения, както и другите закрити обекти с обществено предназначение.

Направени са и 3700 инспекции на открити обществени места, сред които терени на детски градини, площадки за игра, а също и спортни обекти.

За извършените 215 207 дневни и нощни проверки, общият брой на издадените предписания е 2169, а на актовете за констатирани нарушения - 1326.