Варна се нуждае от държавна помощ за оптимизиране на учебната база, смята Христо Бозов
Варна се нуждае от държавна помощ за оптимизиране на учебната база, смята Христо Бозов / крос.бг

Провеждането на училищните занятия само в една учебна смяна е най-добрият начин за ефективно обучение и постигане на отлично образование. Това заяви кандидатът за кмет Христо Бозов по време на среща между министъра на образованието Анелия Клисарова и директори на варненски школа.

„Изключително важно е да се довърши това, по което се работи отдавна в общината, а именно едно училище да се обучава само в една смяна.“, каза още Бозов. Той допълни, че това е начинът децата да получават и пълноценна почивка.

Бозов припомни, че проблемът с материалната база стои пред много варненски училища и даде за пример спорът между училище „Захари Стоянов“ и Математическа гимназия. Кандидатът за градоначалник постави пред министър Клисарова въпроса за съдействие от страна на държавата за оптимизиране на учебната база. Той заяви, че се надява тя да се ангажира с проблема, тъй като варненка е наясно със ситуацията в града.

Пред образователния министър Бозов отправи и питане свързано с очакване на целеви субсидии от министерството за по-добра спортна база, за нови физкултурни салони и спортни зали. Кандидатът за кмет изрази надежда, че такива средства ще залегнат в бюджета за следващата година.

„Предложих на министъра на образованието да използва позитивния варненски опит по отношение на училищното здравеопазване. Известно е, че Варна е град със сто процента възстановени лекари в училищата. Навсякъде имаме възстановени лекарски кабинети.“, каза още Бозов.