Варна поздравява Добрич за празника!
Варна поздравява Добрич за празника! / DarikNews.bg
Варна поздравява Добрич за празника!
75099
Варна поздравява Добрич за празника!
  • Варна поздравява Добрич за празника!

Добрич отбелязва 74 години от подписването на Крайовския договор и връщането на Южна Добруджа в пределите на България. Като празник на Добрич 25 септември се чества от 1990 г., когато официално бе отбелязана 50-годишнината от присъединяването на Южна Добруджа към България.

Близостта на Добрич до Варна предполага и развитието на отношенията между жителите на двата града. През годините миграционният поток от единия към другия град е значително голям. Варненската общинска администрация не разполага с точна информация за броя на добричлиите, които са сменили адресната си регистрация с варненска. Трудно се доказва и колко точно са жителите на Добрич, които работят и живеят във Варна.

Шегите и закачките на тема Варна - Добрич не са малко и не са от вчера. Те се дължат най-вече на близостта на двете населени места и на факта, че редица добричлии учат и работят във Варна. По времето на социализма често срещано явление е било варненски семейства да пазаруват от Добрич месо и други хранителни продукти.

Често срещана тема на шеги и закачки по остта Варна - Добрич са и регистрационните табели на автомобилите и шофьорските умения на жителите на двата града. Не са малко личностите, които са родени в Добрич и са допринесли за развитието на Варна през годините. Трима от кметовете на Варна са родени именно в Добрич – Йордан Пекарев, Янко Мустаков, и Христо Кирчев. Йордан Пекарев е председател на тричленна комисия, която управлява Варна през 1921 г. По негово предложение градът става курорт.

Янко Мустаков е кмет на Варна от 24 април 1935 г. до 10 май 1943 г. По време на мандата му се решават окончателно проблемите с канализацията и електрификацията на града, асфалтират се първите улици, разширява се Морската градина. Изгражда се и новият портал на градината.

Първият демократично избран кмет в новата история на Варна - Христо Кирчев също е роден в Добрич. Детските си години прекарва именно в Добруджанския град. Пред Дарик Кирчев честити празника на всички добричлии, като пожела на Добрич икономически просперитет и  призова варненци да не поглеждат с негативизъм към хората от другите градове, които идват да живеят във Варна.

„Добричлии са добри хора, а за добрите хора винаги има щастие и решение. Знам, че кметицата се старае да направи много неща за Добрич. Нека я подкрепят в тези моменти на трудно финансиране и да пазят града, за да могат да живеят добре. Не бива да има негативизъм към хората, които идват да живеят от Добрич във Варна. Нашето желание беше да има мобилност и всеки да търси решение на своя начин на живот чрез придвижване. Една община е силно развита в даден момент – помним как по времето на социализма варненци ходеха до Добрич. Трябва да свикнем с идеята, че при пазарната икономика и демокрацията има голяма степен на мобилност. Не трябва да бъдем егоцентрици, всички са добре дошли във Варна”, каза Кирчев.