Варна попадна в международна полицейска операция
Варна попадна в международна полицейска операция / МВР

Варна е един от градовете, в които са извършени проверки за производството, съхранението и разпространението на фалшифицирани храни и напитки. Операцията е инициирана от Европол и Интерпол, съобщиха от МВР.

Международната операция „OPSON" е проведена от 28 ноември до 4 декември в десет европейски страни. В операцията са участвали полицаи, митничари и органите за защита на потреблението, както и техните партньори от частния сектор. Извършени са проверки по аерогари, пристанища, магазини и пазари в България, Дания, Франция, Италия, Унгария, Холандия, Румъния, Испания и Великобритания. Иззети са стотици тонове от нестандартни и фалшиви храни и напитки, между които шампанско, сирена, зехтин и кафе. Открити са над 13 000 бутилки от нестандартен зехтин, 30 тона фалшив доматен сос, около 77 000 кг неистински сирена, над 12 000 бутилки вино на стойност 300 000 евро, 5 тона нестандартна риба и морски дарове, около 30 000 сладкиша. Разследва се и продажбата на нестандартен хайвер по интернет.

В България операцията е била реализирана под ръководството на ГДБОП. Масираните проверки са обхванали тържища и борси в големите областни градове - София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе и Пазарджик. В тях са се включили екипи на Агенцията по безопасност на храните, Комисията за защита на потребителите, Национална агенция по приходите, Патентно ведомство и Агенция „Митници".

В рамките на операцията са били проверени общо 35 обекта на фирми, които се занимават с внос, съхранение, търговия и разпространение на хранителни стоки и напитки. За установени нарушения, свързани с неспазване на нормите и разпоредбите, които са залегнали в редица закони и европейски директиви, са били съставени общо 46 акта на стойност над 300 хиляди лева.

От складови помещения на софийска фирма са били иззети над 12 000 фалшиви стоки и аксесоари, носещи логото на чужда търговска марка, чиято обща стойност е над 3 млн.лв. по цени на правоносителя им. По случая е образувано досъдебно производство за съхранение и разпространение в търговската мрежа на опасни за здравето ментета. В склад на друга софийска фирма са били намерени над 3000 бутилки концентриран алкохол от български и чуждестранни производители. Част от бутилките били облепени със стари акцизни бандероли, а на друга - стикерите липсвали. Открити са били около 200 акцизни бандерола със съмнителен произход. На собственика на фирмата е бил съставен акт за установено митническо нарушение.