Варна чества 127 години от Съединението на България
Варна чества 127 години от Съединението на България / militarymuseum.bg

С полагане на венци и военен ритуал Варна ще почете тържествено 127-мата годишнина от Съединението. Той ще започне в 10:00 часа пред Паметната плоча на Александър І Батенберг.

Половин час по-късно пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война ще има възпоменание и заупокойна молитва с полагане на венци и военен ритуал.

Областният фолклорен празник „Песни на брега” е с начален час 14:00 на сцена „Раковина” в Морската градина.

На 6 септември 1885 г. българският народ извършва едно от най-забележителните дела в своята нова история - Съединението на Северна и Южна България. Този ден, превърнал се в символ на националното единство, е официален празник в календара.

Предисторията на това събитие започва от 1878 г., когато Берлинският договор разпокъсва българските земи и създава препятствия пред тяхното икономическо и политическо развитие. Затова борбата за тяхното пълно национално освобождение и обединение започва скоро след освободителната за България Руско-турска война.

Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885 г., подкрепен от българския княз Александър I. Според историците Съединението определя съдбата на България за векове напред.