Вадят на показ работата на Варненския районен съд
Вадят на показ работата на Варненския районен съд / Dariknews.bg, архив

Резултатите от извършено гражданско наблюдение над работата на Варненския районен съд ще бъдат представени в Съдебната палата на площад "Тракия". Наблюдението е по проект "Правосъдие близо до хората", който се реализира от сдружение „Национална НПО мрежа за гражданско наблюдение на съдебната система", с подкрепата на Висшия съдебен съвет и финансовата помощ на фондация «Америка за България».

Районният съд във Варна е най-големият и най-натоварен съд от 20 съдилища в Северна България, чиято дейност стана обект на гражданско наблюдение. Събраната информация в периода май - юли 2010 г. при наблюдението на административния процес и работата по  наказателни и граждански дела е обобщена в доклади от екипа на проекта. Oчаква се те да дадат представа за удовлетвореността на хората от достъпа до правосъдие, качеството на обслужването, спазването на основните принципи за информираност, откритост и прозрачност на съдебната система.

Резюме на подготвения доклад за Районния съд в морската столица и мултимедийна презентация за извършеното гражданско наблюдение ще бъдат представени на днешната среща. На нея ще присъства председателят на съда Ерна Якова, магистрати, общественици, журналисти, представители на неправителствени организации и др.