US разрушителят „Тръкстън“ пак се завръща в Черно море за „планирано” учение
US разрушителят „Тръкстън“ пак се завръща в Черно море за „планирано” учение / снимка: navy.mod.bg
US разрушителят „Тръкстън“ пак се завръща в Черно море за „планирано” учение
71490
US разрушителят „Тръкстън“ пак се завръща в Черно море за „планирано” учение
  • US разрушителят „Тръкстън“ пак се завръща в Черно море за „планирано” учение

"Новината" е прървоаприлска!

Американският разрушител „Тръкстън“ отново се завръща тази нощ в Черно море, за да участва във второ учение в рамките на месец. То ще е по-продължително и по-мащабно от първото, което се състоя на 12 март във водите край Констанца. В него се включиха военноморските сили на САЩ, България и Румъния, а сега ще участва и Турция. Тогава учението беше обявено за „планирано” и нямащо нищо общо със ситуацията в Украйна, заяви говорителят на американските военноморски сили за Европа и Африка лейтенант Шон Еклунд.

Вторите маневри също са планирани още през 2013 г. и не са свързани с анексирането на Крим от Русия, нито с прекратяване на действието на руско-украинските споразумения за Черноморския флот, предават световните агенции, позовавайки се на източници от Държавния департамент на САЩ. Засега не е ясно колко време ще продължи престоят на „Тръкстън“ в Черно море, като се съобщава, че той ще е за „неопределено време”. Възможно да се стигне до изключение от Конвенцията за режима на черноморските проливи, която не позволява на военни кораби от държави, които не са черноморски,  да остават в региона повече от 21 дни. Преговорите за това вече за започнали с представители на всички черноморски страни, които членуват в НАТО. По непотвърдена засега информация темата е била предмет на разговор на вчерашната срещу между президента Росен Плевнелиев и  помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд.

На този етап от Министерството на отбраната на България и от Щаба на военноморските сили не са излезли със съобщение за визитата на „Тръкстън”.

"Новината" е прървоаприлска!