Уили от Нигерия вече има акт за раждане
Уили от Нигерия вече има акт за раждане / netinfo
Одисеята на Уилям Патрик от Нигерия, който дълго време очаква българско гражданство, е на път да приключи. Тази сутрин Николай Василев, министър на държавната администрация и административната реформа, връчи на Уили два документа, издадени от град Ово в нигерийския щат Ондо. Уилям има вече сертификат за раждане и сертификат за произход, които ще му помогнат да придобие и българско гражданство, за което той мечтае отдавна.

Уилям Патрик е на 21 години и живее във Варна. Родителите му са са били студенти в морската столица и са го изоставили тук когато той е бил на 5 години. До днес Уилям нямаше никакви документи, нито ЕГН и никъде не фигурираше като реално съществуваща личност. След раздялата с родната майка на Уили, баща му заживява с втора жена в България, която се е казвала Лъчезара Христова. Заедно създават още едно дете – Ричард. През 1993година обаче бащата нигериец заминава за Великобритания и никога не се връща. Двете момчета остават при Лъчезара, която по-късно умира. Уилям и Ричард са отгледани от Ранлена Христова, майката на Лъчезара.

Най-трудно ни беше да убедим нигерийските власти да издадат акт за раждане, тъй като Уили е роден в Нигерия и това нямаше как да стане в България, каза Николай Василев. Съзнавам, че преди мен доста високопоставени хора са се опитвали да помогнат, включително и няколко министри, но не са успявали да решат проблема, допълни министърът. Николай Василев благодари на хората, които са работили, за да приключи сагата на Уили. Това са Дочка Костадинова, негов съветник, Камен Киров, юрист, Милен Керемедчиев, зам.-министър на външните работи, както и посланика ни в Нигерия Петко Пранджев.

Предстои Уилям Патрик да получи българско гражданство. За да ускори процедурата, Николай Василев ще напише писмо до министъра на правосъдието Миглена Тачева и до вицепрезидента на републиката Ангел Марин. До сега съм написал 4 такива писма за хора, които заслужават да бъдат българи, каза Николай Василев. Случаят с Уилям ще бъде петият, в който той ще упражни това свое правомощие.

Уилям получи от министър Василев двуезичен атлас като подарък и беше загърнат в българското знаме.