/ iStock/Getty Images
Учениците от 6-ти до 12-ти клас във Варна преминават на онлайн обучение от днес, предаде „Фокус“. Решението бе взето на спешно заседание миналата седмица от Кризисния щаб в морския град.

Прекратяват се присъствени занятия в училища и центрове за личностно развитие на територията на област Варна на ученици от 6-ти до 12-ти клас от 15-ти март до 26-ти март включително.

Детските градини, ясли и паралелките от първи до пети клас включително остават в присъствена форма.

Забраняват посещенията в присъствена среда на всички извънкласни форми, дейности по интереси, занимални и др. за всички възрастови групи.

Въвежда се и специална организация на закрити, открити пазари, тържища, връщаме еднопосочното движение, всички посетители трябва да са с маски и с дистанция помежду си.

Всеки родител на дете или ученик до 6-ти клас ще има възможност да пусне заявление, ако желае неговото дете да учи в дистанционна среда.

Забранява се посещението на деца и младежи без родител в ресторанти, заведения и молове.

Собственици на търговски комплекси и големи търговски вериги задължително да осигурят режим за недопускане струпване на хора на касите и пред обектите, да не се допускат лица без предпазни маски.

Всички физически и юридически лица, които управляват обекти, които предоставят услуги, трябва да контролират да не се допуска повече от 1 човек на по-малко от 3 квадратни метра.

Забраняват се посещенията на външни лица в специализирани институции, предоставящи социални услуги за деца и възрастни, както и в хосписи.

За висшите учебни заведения се препоръчва запазването на присъствената форма при практическите занимания, а ректорите на университетите решават какъв да е алгоритъмът за обучение.
Агенция "Фокус"