Ученици ще учат връстници на интернет безопасност
Ученици ще учат връстници на интернет безопасност / снимкa: Sofia Photo Agency, архив

Десет младежи от варненски гимназии получиха сертификати „Експерт по онлайн безопасност”, след успешно завършено обучение по темата, стартирано от общинската дирекция „Превенции” през юни 2011-а година. Резлизирането на подобен проект е новост за България и имаме амбицията чрез министерството такова обучение да бъде заложено във всички училища в страната, заяви пред журналисти Георги Апостолов, който е координатор на Нациоанлния център по безопасен интернет. Той добави, че освен сертификатите финалистите получават възможността да са консултанти в Българската линия за онлайн безопасност.

Инициативата е насочена основно към придобиване на познания от младите хора и споделяне на наученото от тийнейджърите с техни връстници по метода „връстници обучават връстници”. Обучението включва три нива, които са разработени от Георги Апостолов като съдържание. Със стартирането на първия етап са включениобщо 70 ученици, но само 10 от тях успяват да завършат успешно цялата програма, което говори за сериозността на проекта, посочи специалистът.

Първото ниво на обучението включва основни знания за интернет употреба-браузъри, вируси, търсенена информация, общуване и настройки на сигурността. Второто ниво дава по-задълбочена информация за видовете злонамерен софтуер и интернет измамите, както и насоки за безопасна и позитивна употреба на социалните услуги, които интернет предлага. Достигналите третото ниво се зпознават с провеждането на изследваиня и обучения от млади хора за млади хора. 

За да завършват първите два етапа, младежите трябва да преминат онлайн тест за определено време, а за преминаването на третия етап са нужни още по-задълбочена подготовка, защото се изготвя практически проект. Той включва  организиране на екип, изготвяне на план за обучение, оценка на нуждите на обучение на целевата група и провеждане на самото обучение.

През септември тази година предстои да стартират обучението си още 70 ученици. Първата група младежи отличена с успешно завършване на програмата са Цветомир Аврамов, Петър Даскалов, Йоанна Самоходова, Петър Иванов, Ива Митева, Симеон Петров, Диляна Стоянова, Александра Филева, Янина Киркорян и Стефан Соколов от ГПЧЕ „Йоан Екзарх”, МГ „Д-р Петър Берон, СОУ „Найден Геров” и Първа езикова гимназия.

Средствата за финансирането на проекта идват основно от европейската комисия, която предоставя на 30 центъра в 35 държави средства с общ размер от 55 млн. евро за подобни начинания в периода от 2009 до 2013.

Апостолов обобщи, че проблемите по отношение на информираността за интернет безопаснотта се състоят, както в трудността по привличането на най-рисковите групи за обучение, така и с трудния достъп до родителите, които ефективно могат да помогнат на децата си. 

Според статистиката 26 % от подрастващите имат профил в социалните мрежи, а едва 50 % от родителите знаят какво правят децата им във виртуалното пространство.