Подсъдимите за убийството на Нягол Петров от ляво на дясно: Красимир Димитров, Цветан Маринов и Ангел Николов
Подсъдимите за убийството на Нягол Петров от ляво на дясно: Красимир Димитров, Цветан Маринов и Ангел Николов / снимка: Дарик Варна
Общо над 31 години затвор получиха тримата охранители от „Гранд мол Варна”, които през пролетта на 2015 г. пребиха до смърт 52-годишния посетител Нягол Петров.  

Наказателното дело за убийството на Нягол започва отначало

Наказанията на обвиняемите бяха намалени от Варненския окръжен съд с 1/3, след като те се признаха за виновни и процесът протече по съкратената процедура. Така Ангел Николов ще лежи зад решетките 11 години и 4 месеца, а колегите му Красимир Димитров и Цветан Маринов – по 10 години.

Прокуратурата поиска по-големи присъди за убийците на Нягол в мола

Делото за жестокото убийство беше гледано за втори път, след като беше върнато за ново разглеждане. Тогава то протече по общия ред и охранителите получиха наказания между 18 и 15 години затвор. 

netinfo

Нягол е имал психическо заболяване, но не е бил агресивен. Той се разхождал всеки ден в търговския обект, чието ръководство имало политика да не се допуснат лица с неподходящ външен вид, заяви в пледоарията си прокурор Ставрев. 

На 14 март 2015 г. в 11 часа Ангел (27 г.) и Красимир (24 г.) получили сигнал от човек от охранителната фирма „Джи Ем секюрити“ за клошар, който проси пари от посетителите в мола. Двамата открили Нягол и го отвели в залата за видеонаблюдение, където започнали да се гаврят с него. Карали го да пее песни, да се качи в количка за пазаруване, като междувременно му нанасяли удари с юмруци и ритници. Издевателствата продължили около 15 минути, като Ангел дори ги заснел с мобилния си телефон.  

Красимир Димитров, който получи 10 години затвор за убийството на Нягол Петров
Красимир Димитров, който получи 10 години затвор за убийството на Нягол Петров; снимка: Дарик Варна

В 12,50 часа жена подала сигнал за човек, паднал по гръб пред магазин в търговския център. Пристигналият медицински екип само констатирал смъртта на Нягол, по чието тяло при аутопсията са преброени около 57 удара

„Мястото на побоя е избрано целенасочено, за да е извън обхвата на камерите. Там има следи от кръв на други лица, а в телефона на Ангел е открит и клип с друг човек, който е качен в количка”, заяви прокурорът. 

Защитата на охранителите изтъкнаха, че те са изпълнявали нарежданията на прекия си началник Светослав Миланов, за да „не загубят работата си”. Той издал нареждане „сваляйте го този долу за ремонт” и заявил, че мечтата му е да види как човек ще бъде затворен в количка за пазаруване, каза адвокатът на Цветан Светлан Иванов. Той поиска клиентът му да бъде оправдан, тъй като е нанесъл само три удара на Нягол,  след като началникът му казал „Днес е бойното ти кръщене, да те видим какво можеш”

След побоя Миланов накарал чистачката да почисти кръвта и я заплашил да не казва на никого.

Срещу началника на охранителите не беше повдигнато обвинение и той беше привлечен само като свидетел. В съдебната зала обаче стана ясно, че срещу него се води разследване за подбудителство, което е под наблюдението на Районната прокуратура във Варна. 

Подсъдимите за убийството на на Нягол Петров слушат присъдите си
Подсъдимите за убийството на на Нягол Петров слушат присъдите си; снимка: Дарик Варна

Съдът постанови още Цветан да плати 50 хил. лв. обезщетение на брата на Нягол, а Красимир и Цветан – по 30 хил. лв. Като граждански ищец беше конституирана и майката на Нягол, но възрастната жена почина по време на процеса. 

Решението на Варненския окръжен съд може да бъде обжалвано.