Туристи ще избират варненските забележителности през джиесема
Туристи ще избират варненските забележителности през джиесема / Дарик Варна, архив

Туристите ще могат да избират кои варненски забележителности да посетят и през мобилния си телефон. Това ще стане възможно с реализирането на проекта „GROW  Mobile”, който цели развитието на иновационните услуги в туристическия сектор.

Общинските съветници от финансовата комисия днес дадоха „зелена светлина“ за изпълнението на проекта, финансиран от Европейската комисия. Партньори на Община Варна са две дружества от Лайпциг и Дармщат, Германия, Регионалната агенция за икономическо развитие в хърватската област Меджимурие и Областната управа в Кюстендил.

Проектът е на стойност близо 530 000 евро, а срокът на изпълнението му е 24 месеца. Бюджетът за Община Варна е 77 000 евро, от които съфинансирането е в размер на близо 19 300 евро, обясни шефът на общинската дирекция „Международно сътрудничество, проекти и програми“ Петър Радушев.

Софтуерът за тази услуга тепърва ще бъде разработван. Предвижда се въвеждането на мобилни приложения за туристическия бизнес в общината, за пътуване и мобилен туризъм. „Приложенията за мобилни телефони ще предлагат различни услуги от резервация на полета, чек-ин, туристически наръчници, информация за културни обекти и забележителности в община Варна“, поясни Радушев.

„Най-важното е, че това ще е жива реклама за туризма и туристическите дестинации директно в Европейския съюз“, изтъкна общинарят.

Бившият председател на финансовата комисия Янко Станев попита какви са конкретните ползи за варненци от изпълнението на този проект и какъв е коефициентът на възвръщаемост. Отговорът на Радушев бе, че ще се даде „качествено ново измерение на информацията по отношение на всички видове туристически услуги. Ще бъдат включени и нови туристически дестинации“.

Съветниците обаче порязаха кметската администрация по други два европейски проекта, като решиха първо да те да минат през ресорните комисии и едва тогава да се произнасят. Първият проект е с гръмкото наименование „Регионални стратегии за образование и валидиране на предходно учене“. Община Варна е партньорска организация заедно с още четири институции и организации в България. Стойността на проектното предложение е 160 000 евро, от които собственият принос на общината е 7 444 евро. Проектът е насочен към „създаване на комплексен инструментариум от методологии, матрици и други помощни средства, които да позволят на българските общини и областни администрации самостоятелно да разработят свои местни стратегии за учене през целия живот“.

„Виждам, че от проекта ще получим една методология. Тази методология на практика после ще бъде предоставена безплатно на всичките 240 общини в България“, коментира общинският съветник от „Нашият град“ Владимир Тонев.

Към здравната комисия местните депутати препратиха проекта „Health4Growth – Развитие на здравеопазването“ по програма „Интерег“.Водещ партньор е Дебрецен, Унгария. Освен Община Варна партньори по проекта са още 10 организации от Италия, Белгия, Португалия, Холандия, Норвегия, Литва и Словения. Целта на проекта е да се насърчи сътрудничеството между здравните индустрии в партньорските региони.

Общата стойност на проекта е 2,1 млн. евро. Делът на общината е близо 120 000 евро, от които близо 18 000 евро е съфинансиране. Продължителността е 36 месеца.