Трофейни турски снаряди от битката при Одрин показва изложба
Трофейни турски снаряди от битката при Одрин показва изложба / DarikNews.bg, архив

Трофейни турски снаряди от битката при Одрин, снимки на бащата на контраадмирал Иван Вариклечков – полковник Петър Вариклечков, колекция от картички на Борис Стателов от всички краища на света, оловен щок от периода IV-I в. пр. Христа. Всичко това варненци ще могат да видят в изложбата "Многото пътеки към морската история", която ще бъде открита в 16:30 часа във Военноморския музей във Варна.

Тя е посветена на 130-та годишнина от създаването на музея и 90-та годишнина от откриването на първата му публична експозиция. В нея са включени над 150 от близо 600-те постъпления в музея през последната година.

Оръжия, отличия, снимки, документи и униформи, някои от които от началото на по-миналия век, разказват историята на морска България и съдбите на хората, на които са принадлежали. Посетителите ще могат да видят различни находки от морското дъно. Не по малко впечатляващи са и бордовите табели от миночистачите Искър и Добротич, които музеят наскоро получи като дарение от командването на Пункт за базиране Варна.

Изложбата представлява своеобразен поклон пред многобройните дарители - от институции и наследници на изявени личности до най-обикновени хора. Тя ще остане в зала „Морски сговор” на музея до месец декември.