Tрибагреници китайско производство се веят на протестите във Варна
Tрибагреници китайско производство се веят на протестите във Варна / Impact Press Group, архив
И китайски трибагреници се веят на протестите във Варна
61873
И китайски трибагреници се веят на протестите във Варна
  • И китайски трибагреници се веят на протестите във Варна

Във Варна се предлагат български национални знамена, произведени в Китай. Цената им е в пъти по-ниска от трибагрениците родно производство, установи проверка на Дарик. Така например склад на едро за китайски стоки предлага български флаг с размери 90х150 см. само за 2,30 лева. Цената на знаме със същите размери, но родно производство, пък се продава за около 15 лева.

Трикольорите китайско производство не са достатъчно качествени. Това заяви за Дарик Иван Димитров - управител на варненска фирма, която предлага сертифицирани флагове. Неговите наблюдения са, че изработените в азиатската страна български знамена не отговарят на изискванията за изработка на националния ни символ. Предпочитани са обаче заради ниската цена.

Българското знаме не се предлага във всеки текстилен магазин, а за изработването му има стандарт. Той се определя от Закона за държавния печат и националното знаме на Република България. Съгласно този закон, размерите на националното знаме, структурата на плата и материалите трябва да отговарят на определени изисквания. Цветните полета трябва да са еднакви по форма и размери. Флагът задължително трябва да е с правоъгълна форма и съотношение на широчина към дължина 3:5. Има изисквания за минимална здравина до скъсване, процент на максимална свиваемост при пране и устойчивост на обагрянията.

Покрай протестите във Варна през последните 2 седмици вниманието към родния трибагреник се засилва, а продажбите се увеличават. Националният флаг се развява с какво ли не, дори с 5-метрова въдица.

По-активни в пазаруването на трикольора по традиция варненци стават и в навечерието на национални празници, отчитат сертифицираните търговци.

Още по темата чуйте в звуковия файл!