Трета поред присъда за частен съдебен изпълнител
Трета поред присъда за частен съдебен изпълнител / Sofia Photo Agency, архив

Варненският окръжен съд призна за виновен Любомир Мавров за това, че в периода 30.01.2007 г. - 26.06.2007 г. във Варна, в качеството си на частен съдебен изпълнител в Окръжен съд Варна, не изпълнил и нарушил служебните си задължения. Целта била да набави имотна облага за двама взискатели по изпълнително дело, като от действията му са настъпили значителни вредни последици в размер на 191 900 лева за длъжника по изпълнителното дело - Надежда Маркова.

Съдът определи наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години, намалено с 1/3 заради съкратеното съдебно следствие, при което Мавров призна изцяло фактите в обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства в съдебната фаза. Неизпълнението на служебните задължения се състои в това, че не е изпратил съобщение на взискателите да отстранят допуснати нередовности в молбата за образуване на изпълнително дело срещу Надежда Маркова.

Съдът групира наказанието по настоящата присъда с наказанието, наложено на 46-годишния частен съдебен изпълнител по две присъди на ВОС от 2008 и 2015 г., като определи най-тежкото от трите присъди - „лишаване от свобода“ за 2 години и 4 месеца, което отложи с 4-годишен изпитателен срок.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативния съд в 15-дневен срок, съобщават от пресцентъра на Окръжния съд.