Тежка повреда на магистрален водопровод затваря временно „Цар Освободител”
Тежка повреда на магистрален водопровод затваря временно „Цар Освободител” / Petel.bg

Заради тежка повреда на магистрален водопровод временно ще бъде затворен за движение участъкът от бул. „Цар Освободител” между булевардите „Република” и „Ян Хуняди”.

Аварията е констатирана вчера в късните следобедни часове. Установено е, че има сериозно протичане на вода през две от съединителните скоби на полиетиленовия водопровод. Голямото разстояние между двете отделни повреди - около 150-200 метра, е наложило затварянето на трасето.

До временното отстраняване на големите изтичания водата в района е била спряна, но в ранните следобедни часове днес водоподаването е било възстановено с изключение на блокове 19, 24 и 26, където това ще се случи малко по-късно.

До окончателното и трайно отстраняване на сериозната повреда изкопите няма да бъдат запълвани. Причината е да не се изкушат водачи на превозни средства да преминават върху невъзстановените напълно участъци и да предизвикат нова авария.

Изложеният на голямо натоварване от автобуси, ТИР-ове и множество леки автомобили път ще бъде пуснат, когато е напълно сигурно, че възстановеният водопровод може да поеме това движение. Екипите на ВиК правят всичко възможно това да се случи в края на утрешния ден.

По време на възстановителните работи водата в района отново ще бъде спряна временно до приключване на работата по възстановяване на водопровода.

Заради тежката авария водата в посочения район не трябва да се използва за консумация, предупреждават от Регионалната здравна инспекция. За отмяна на забраната гражданите ще бъдат допълнително уведомени.