Съветник от БСП честити на варненци финансова баня
Съветник от БСП честити на варненци финансова баня / Дарик Варна

«Честита баня на варненци! Финансова баня!» Така възкликна съветникът от БСП Аврам Тодоров, след като на 9-тото общинско заседание бе прието да поскъпнат някои от услугите, предоставяни от общината, а други да се извършват за по-дълъг период от време. Промените ще залегнат в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги.

Според Костадин Костадинов от коалиция „Варна утре” не е редно в администрацията да се повишават такси и едновременно с това гражданите да чакат повече за получаване на услугите. „Основно изискване на варненци е бърза и качествена работа на администрацията и ние трябва да го осигурим. Вместо от 14 на 30 дни, по-добре срокът за предоставяне на услуга да бъде 25 дни”, предложи той.

Колегите му не приеха идеята, а съветникът Янко Станев обясни, че образуването на размера на таксите става по специална методика. Според него с промените в наредбата общината въвежда по-ниски цени на някои услуги и експресно изпълнение за други, което е изгодно за гражданите.

Аврам Тодоров изказа мнение, че цените на услугите на местната администрация прогресивно растат. „Ето например заверка на скица струва 45 лв. за експресна поръчка. Толкова се плаща и за презаверка на скицата, още толкова за издаване”, посочи той. Съветниците не се съгласиха с неговото предложение експертна комисия да преразгледа мотивите за вдигане на някои от цените.

„Таксите са цена на услуга. Понякога тя е елементарно действие, а срещу него дължим пари – 50,60,100 лв. Да не говорим за чакането. Ако тази наредба се изпрати на омбудсмана, половината такси ще отпаднат, тъй като повечето услуги влизат в задълженията на администрацията”, коментира Николай Недков от Синята коалиция.