Съветници скочиха срещу двоен стандарт при строежа на градини
Съветници скочиха срещу двоен стандарт при строежа на градини / Дарик Варна, архив

Общината да използва еднакви стандарти при строежа на нови корпуси на детски градини във Варна, поискаха съветници на заседание на комисията по собственост и стопанство. Повод за това бяха цените за поставяне на теракот в забавачниците, които ще бъдат построени с помощта на публично-частни партньорства.

„Не може за детската градина във „Виница“ да бъдат предвидени 35 лв. на квадрат за теракот, а за същото във „Владиславово“ 52 лв., коментира Добромир Джиков. Съветникът даде примери и с бетона, дограмата и смесителите за мивки, в цените на които също имало значителни разминавания.

„При дограмата например цените варират от 165 до 235 лв. В такъв случай би трябвало при уеднаквяването да се вземе най-ниската“, посочи Джиков.

Константин Камов от „Инвестиционна политика“ обясни, че цените са формирани на базата на различни източници, а за някои количествено-стойностни сметки са използвани средни цени за страната. Той обаче обеща, че администрацията ще се съобрази с препоръката да се вземат пред вид най-ниските.

Общината ще кандидатства по програма „Джесика“ за обновяването на пазар „Чаталджа“, стана ясно още на заседанието. Предвижда се той да стане закрит.