Със състезания, турнири и танци призовават варненци да живеят активно
Със състезания, турнири и танци призовават варненци да живеят активно / снимка: организаторите

Стартира варненското издание на инициативата „ЖИВЕЙ АКТИВНО!”, в което хиляди варненци ще имат възможност да спортуват и да се забавляват заедно със своите семейства и приятели. На официална церемония министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на града Иван Портних, и редица български спортни легенди и знаменитости ще дадат официален старт на инициативата. Те ще поведат хиляди варненци и гости на града на символичен пешеходен поход към Морската градина, градския плаж и Пристанище „Варна”, където на 10 различни локации ще бъдат организирани спортни активности, състезания, турнири и танци.

След 3-годишно прекъсване най-голямата инициатива за балансирано хранене и активен начин на живот, която тази година празнува своя 10-ти юбилей, се завръща във Варна и ще предложи един активен и забавен ден за хора от всички възрасти със силно участие на местните спортни клубове и младежки организации.

Началото на инициативата ще бъде дадено в 10:40 часа на Севастопол, пред хотел „Черно море”, а празничният завършек на „ЖИВЕЙ АКТИВНО!” във Варна ще бъде отбелязан с грандиозен концерт от 18:30 часа на Пристанище „Варна” с участието на Рафи, Сантра, Skiller, Невена Пейкова, Играта, Иво и Пламен и Ангел Ковачев. На територията на Варненския залив ще се проведе регата за килови яхти "Порт Варна" и варненци не само ще се докоснат до любимите си изпълнители, но ще се насладят на неповторимия морски дух на Варна, който залива ще създаде.

През целия ден край морето ще бъдат организирани десетки семейни игри, тенис на маса, плажен футбол, катерене, танци и много други активности. Актьорите Симеон Лютаков и Евгени Будинов ще се включат във волейболния и баскетболния турнир. Редица местни спортни клубове и младежки организации ще допринесат за спортни ден на варненци и ще организират демонстрации, уроци и игри за малки и големи от 11:00 до 18:00 часа. Специално организиран баскетболен турнир за аматьори ще се проведе в двора на Варненската търговска гимназия.

В Морската градина младежите от скейт клуб Варна ще се включат в Скейтборд уроци и демонстрации за всички възрасти, а на сцена „Раковина“ ще се проведе арт работилница под надслов „Нов живот за старата пластмаса“. Тереза Маринова и партньорите от Българска федерация по атлетика ще се включат в уроци и демонстрации по детска атлетика и ще организират забавни игри за цялото семейство на поляна до „Кривото дърво“, а инструкторите от клуб за спортно катерене „ВАРНАКЛАЙМИНГ” и момчетата и момичетата от Корабостроител'92 ще очакват участниците на „Амфитеатъра“ под Пантеона, с демонстрации по тенис на маса и уроци по алпинизъм.

20 избрани Facebook фена на „ЖИВЕЙ АКТИВНО!” ще имат възможност да се докоснат до екстремния спорт уейкборд, а Йордан Йовчев и Борис Трендафилов ще организират уроци по спортна гимнастика и Cross Fit на южния плаж в града. Партньорите на инициативата АСЕМ ще проведат изправителна лечебна гимнастика отново на плажа, а клуб „Приятели на морето“ и БЧК ще се включат съответно с уроци по гмуркане и оказване на първа помощ на територията на басейна.

Йога, тай-чи, танци и още много движение, спорт, състезания, игри са само част от активностите, които организаторите от Нестле България са подготвили за града, съвместно с Община Варна.