Съдят търговец за продажба на ментета на световни марки
Съдят търговец за продажба на ментета на световни марки / снимка: Sofia photo agency, архив

Варненската районна прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу Павлина Георгиева, управител на ЕТ „Ели 2014", която продавала имитации на стоки на известни търговски марки без съгласието на притежателите на изключителните права за ползването им в нарушение на разпоредбите на Закона за марките и географските означения.

На 4 май тази година в магазин на ул. „Д-р Пискюлиев" 48 във Варна на ЕТ „Ели 2014", стопанисван от обвиняемата, служители на МВР извършили претърсване и изземване на маратонки с марките „Адидас", „Пума", „Рийбок", „Конверс", „Найк", „Луи Вюитон" и „Поло" на обща стойност 25 564 лева, които представляват регистрирани търговски марки в Патентното ведомство на България.

Павлина Георгиева не представила документи за произход на наличната стока, нито лицензионен договор с притежателите на патента на тези марки за извършване на продажби в търговската мрежа. В хода на разследването е установено категорично, че те не са предоставяли съгласие търговските марки, върху които имат изключителни права, да бъдат използвани от едноличния търговец Павлина Георгиева.

Назначената съдебно-маркова експертиза по делото е търсила фонетично, смислово и визуално сходство между иззетите стоки и оригиналните, които са регистрирани марки под закрила. От заключението на експертизата става ясно, че съществуващото сходство и идентичност между изобразените върху веществените доказателства знаци и тези на регистрираните марки, може да доведе до объркване потребителя, че купува оригинални стоки.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.