съд
съд / iStock/Getty Images
Двама шофьори отиват на съд заради жена загинала в катастрофа, съобщават от Окръжната прокуратура-Варна. Пътният инцидент е станал на 11 септември м.г. в морската столица. 

Единият от обвиняемите, И.М. (47 г.) работел като шофьор в частна фирма, занимаваща се с туристически превози и превоз на персонал. Управлявал служебен пътнически микробус и на 11 септември 2021 година изпълнявал редовен курс за транспортиране на служители на хотел в к.к. Златни пясъци до Варна. Микробусът се движел по бул. „Генерал Колев“ със скорост около 40 км/ч. Приближавайки кръстовището с бул. „Цар Освободител“, водачът му забелязал смяната на сигнализацията на светофарната уредба от зелена на жълта и ускорил скоростта до 57 км/ч.

По същото време по бул. „Цар Освободител“ се движел лек автомобил, управляван от 20-годишният тогава С.Д. Наближавайки същото кръстовище за него светел червен забранителен сигнал на светофара. Още преди да е спрял, светлината се сменила на жълта и това провокирало младият мъж да ускори, достигайки около 41 км/ч на движение при навлизане в кръстовището.

Така се стигнало до сблъсък между двете превозни средства. Микробусът се преобърнал, плъзнал се по платното за движение и се ударил в стълб. Водачът и един от пътниците в него успели да излязат без затруднения, но една жена останала затисната вътре. С помощта на служители на РДПБЗН – Варна тя била извадена и транспортирана в болнично заведение. Установени били сериозни травми и счупвания на гръбначни прешлени, водещи до парализа на долните крайници. В болница бил прегледан и пътник от микробуса, който имал контузни наранявания.

Въпреки усилията на медиците, пострадалата не успяла да се възстанови от получените травми и починала през ноември 2021 година. От заключението на назначената съдебно – медицинска експертиза станало ясно, че има причинно – следствена връзка между катастрофата от 11 септември и настъпилата смърт на жената.

В хода на разследването на инцидента станало ясно, че двамата водачи не са шофирали след употреба на алкохол или наркотични вещества в момента на произшествието. Видно от заключението на авто – техническата експертиза било, че при достигане на стоп-линията на кръстовището от микробуса, управляван от И.М., сигналът на светофарната уредба се е сменял от жълт към червен. А в момента на достигане на стоп-линията на кръстовището от лекия автомобил, управляван от С.Д., светофарът е светел с жълт сигнал.

Предстои делото срещу двамата обвиняеми да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. 
Прокуратура на Република България