Свлачището на Трифон Зарезан пак тръгна надолу
Свлачището на Трифон Зарезан пак тръгна надолу / netinfo
Да се преустанови движението на моторни превозни средства в района на свлачището в местността Трифон Зарезан край Златни пясъци. Въвежда се режим на ежедневен оглед на ядрото на свлачището от специалисти на Гражданска защита – Варна и “Геозащита” ЕООД, както и полагане на видими знаци, които да оповестяват за опасността за живота на хората, намиращи се в района.

Това гласи заповед на кмета на Варна Кирил Йорданов, издадена във връзка с опасността от по-сериозно свличане на земните маси в района.

Обектите в местността, в които няма канализационни съоръжения, ще бъдат запечатани и спрени от експлоатация независимо от тяхната собственост. РДНСК – Варна трябва да извърши пълно обследване на всички съществуващи в района сгради в това отношение, се посочва още в кметската заповед.

Пукнатините в свлачищната зона са се увеличили, а досегашните са станали по-широки и дълбоки, показа проверка на опасната зона.

Пътят за Златни пясъци през местността Трифон Зарезан остава затворен за движение трета година. Свлачищната зона от около 50 метра е оградена в двете посоки с мантинела, която позволява движение само на пешеходци и велосипедисти, показа проверка на Дарик.

Повече за състоянието и бъдещето на рисковата зона ще научите от приложения звуков файл.