Свещеници и миряни във Варна се вдигнаха на бунт
Свещеници и миряни във Варна се вдигнаха на бунт / Дарик Варна, архив
Свещеници и миряни във Варна се вдигнаха на бунт
68314
Свещеници и миряни във Варна се вдигнаха на бунт
  • Свещеници и миряни във Варна се вдигнаха на бунт

Свещеници и миряни във Варна се вдигнаха на бунт заради избора на епископите Борис и Игнатий за финални кандидати за нов варненски владика. Варненски християни създадоха инициативен комитет, който ще настоява пред Светия синод за касиране на изборите и провеждане на нови честни избори с достойни кандидати.

Инициативният комитет започва събиране на подписка във всички храмове със следния текст:

Ние, християните от град Варна, заявяваме, че не приемаме избора от 17.11.2013г. Смятаме, че той е опорочен и манипулиран. Протестираме срещу използване на Устава на БПЦ за налагане и узаконяване на задкулисни съглашения и договорки.
Настояваме за касиране на избора.

Настояваме Светия синод да извади епископ Борис от листата с кандидати, защото сме убедени, че той не е достоен да бъде пастир на Варненска и Великопреславска епархия, тъй като не притежава необходимия духовен авторитет и няма доверието на християните.

Миряните са категорични, че и двамата кандидати са неподходящи за наследник на дядо Кирил.

По думите им Борис си пада по лукса и мерцедесите и името му непрекъснато е замесено в скандали. С избирането му са потвърдили слуховете за неправомерна агитация от страна на епископа в епархията, както и за подкупване на епархийски избиратели. Конкурентът му Игнатий пък няма необходимите качества, заявиха хората.

„Имахме предварителни сигнали, че апетитите на Борис към митрополитския стол във Варна са големи. Нашите опасения се сбъднаха. Вярващите от Варна направихме инициативен комитет, с който се обръщаме към Светия Синод да отмени днешния избор, защото не желаем нито Борис, нито Игнатий за наш митрополит. И не само това – настояваме да изберат нови епархийски избиратели. Слуховете за подкупване се потвърдиха. Ние нямаме доказателства за пред прокуратурата, но на нас такива не са ни необходими, защото излезе наяве какво се случи. Ние ще призовем всички християни в града да не стъпват в християнски храма, докато Св. Синод не изпълни желанието на вярващите”, изтъкна Иван Панайотов.

Той призова епископ Борис, ако не иска да се стига до брожения, сам да се оттегли. „Смятаме, че хората, които са гласували за Борис, нарочно са гласували и за Игнатий, тъй като той е неизбираем. Нашият призив е никой варненец да не влиза във варненски храм, докато не се отмени този грозен и мерзък избор”, апелира още Панайнотов.

„Епископ Борис не може да бъде образец за подражение след всичко чуто и изписано за него, което той дори не е опровергал. Не приемаме този избор ще търсим някакъв начин да го покажем”, добави Добринка Ковачева.

Отговорът на Доростолския митрополит Амвросий, временно управляващ епархията, бе, че по устав няма право да коментира избора. „Не ме поставяйте в ситуации, в които вярвам и вие няма да искате да попадате. Когато дойдох за наместник във Варна, имах една основна задача – да проведа избора на нов митрополит в съответствие с устава и да се занимавам с текущите проблеми на митрополията. От уставна и техническа гледна точка нарушения в днешния избор няма”, изтъкна дядо Авросий. „Който има възражения, може да ги оправи директно до Светия синод”, добави той. Владиката определи също недоволството на миряните като смущаващо.

Повече можете да чуете ТУК.