Eпископите Борис и Игнатий отиват на финала за нов варненски митрополит
Eпископите Борис и Игнатий отиват на финала за нов варненски митрополит / Епископ Борис /вляво/ и епископ Игнатий

Eпископите Игнатий и Борис останаха на финала за нов варненски митрополит. Те бяха излъчени по време на епархийския избор във варненската митрополия. Бюлетина за Борис са пуснали 17 от общо 30 епархийски избиратели, а за Игнатий - 16. Веднага след тях остана единственият варненец - епископ Наум, който събра 14 гласа. Изборът бе между 13 епископи, които отговаряха на изискванията за митрополит.

В църковните среди епископ Борис отдавна се сочи за фаворит за поста.  Той е възпитаник на патриарх Неофит и съученик на митрополит Кирил. 60-годишният дядо Борис е бивш главен секретар на Св. Синод и някогашен председател на църковното настоятелство на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

Конкурентът му епископ Игнатий е „дясната ръка” на сливенския митрополит  Йоаникий. Преди няколко години той бе представител на Българската православна църква при Руската патриаршия. Преди епархийския събор епископ Игнатий не попадаше в списъка с кандидати с най-големи шансове да оглавят овдовялата епархия.

Веднага след като имената на двамата финални кандидати бяха оповестени, свещеници и миряни скочиха срещу избора на епископите Борис и Игнатий. Според тях с избирането на Борис са са потвърдили слуховете за неправомерна агитация от страна на епископа в епархията, както и за подкупване на епархийски избиратели.

„Имахме предварителни сигнали, че апетитите на Борис към митрополитския стол във Варна са големи. Нашите опасения се сбъднаха. Вярващите от Варна направихме инициативен комитет, с който се обръщаме към Светия Синод да отмени днешния избор, защото не желаем нито Борис, нито Игнатий за наш митрополит. И не само това – настояваме да изберат нови епархийски избиратели. Слуховете за подкупване се потвърдиха. Ние нямаме доказателства за пред прокуратурата, но на нас такива не са ни необходими, защото излезе наяве какво се случи. Ние ще призовем всички християни в града да не стъпват в християнски храма, докато Св. Синод не изпълни желанието на вярващите”, изтъкна Иван Панайотов.

Той призова епископ Борис, ако не иска да се стига до брожения, сам да се оттегли. „Смятаме, че хората, които са гласували за Борис, нарочно са гласували и за Игнатий, тъй като той е неизбираем. Нашият призив е никой варненец да не влиза във варненски храм, докато не се отмени този грозен и мерзък избор”, апелира още Панайнотов.

„Епископ Борис не може да бъде образец за подражение след всичко чуто и изписано за него, което той дори не е опровергал. Не приемаме този избор ще търсим някакъв начин да го покажем”, добави Добринка Ковачева.

Отговорът на Доростолския митрополит Амвросий, временно управляващ епархията, бе, че по устав няма право да коментира избора. „Не ме поставяйте в ситуации, в които вярвам и вие няма да искате да попадате. Когато дойдох за наместник във Варна, имах една основна задача – да проведа избора на нов митрополит в съответствие с устава и да се занимавам с текущите проблеми на митрополията. От уставна и техническа гледна точка нарушения в днешния избор няма”, изтъкна дядо Авросий. „Който има възражения, може да ги оправи директно до Светия синод”, добави той. Владиката определи също недоволството на миряните като смущаващо.

Сутринта преди избора на наследник на дядо Кирил 20-ина миряни излязоха на протест пред сградата на  Варненска и Великопреславска митрополия. Още тогава те изразиха съмнения за честността на избора и се обявиха срещу един от кандидатите.

„Няма да посочвам конкретно име, но ще кажа белезите, по които той може да бъде разпознат. Един от кандидатите си пада по лукса и по определени марки немски автомобили - „Мерцедес”. Освен това той действа по едни методи, които не са присъщи на духовенството, а на добрите бизнесмени. Затова днес искам да бъде направен правилният избор и хората, от които зависи, да гласуват по съвест и страх от Бога”, каза един от протестиращите Николай Николов.

Като почитател на „Мерцедес” се слави именно Агатоникийският епископ Борис, който има четири возила от луксозната марка.

Биографии на двамата останали кандидати:

Агатоникийски епископ Борис (Васил Иванов Добрев)

Роден е на 10 март 1953 г. в Русе. Завършва СДС „Св. Иван Рилски” на гара Черепиш, Врачанско, и Духовната академия „Св. Климент Охридски” в София. От 1.2.1983 г. до есента на 1988 г. е учител в Софийската духовна семинария. Женен и съответно – разведен, на 30.10.1989 г. приема монашество в девическия манастир „Св. ап. Петър и Павел” в с. Златар, Шуменско, от Браницки еп. Герасим, бивш ректор на семинарията, а под мантия е взет от Варненския и Великопреславски митр. Кирил, негов съученик. На 9.11.1989 г. е ръкоположен за йеродякон в храм „Св. архангел Михаил” в гр. Преслав, а на 24.12.1989 г. – за йеромонах в църквата „Св. Николай” във Варна. Офикията „архимандрит” получава на 18.8.1994 г. в църквата „Успение Богородично” на Троянския манастир. Служи като енорийски свещеник в селата Белиш и Калейца, Троянско. От 1.7.1991 г. е назначен за представител на БПЦ в Българското църковно подворие в Москва. От 1.11.2001 г. е Главен секретар на Св. Синод и Председател на църковното настоятелство на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. На 15.1.2004 г. е назначен за игумен на Бачковския манастир, където е хиротонисан за Агатоникийски епископ на 22 март 2008 г.

Проватски епископ Игнатий (Игнатий Карагьозов)

Роден е на 11 юли 1972 г. в Сливен. Завършил е Техникум по строителство и архитектура в Сливен през 1991 г. През 1998 г. завършва Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий”. Постриган е за монах на 22.9.1998 г. в девическия манастир „Рождество Богородично” в с. Кабиле край гр. Ямбол от митрополит Геласий, тогава главен секретар на Св. Синод, но се води брат на Поморийския манастир „Св. Георги”. Духовен старец му е Сливенски митр. Йоаникий. Ръкоположен е за йеродякон на 21.11.1998 г. в храм „Св. Димитър” в Сливен от митр. Йоаникий и от 1 декември е назначен за епархийски дякон. На 20.12. с. г. е ръкоположен за йеромонах от същия митрополит. От 1.3.1999 г. е назначен за протосингел на Сливенска митрополия. Офикия „архимандрит” получава на 8.9.2001 г. в манастира край с. Кабиле пак от митр. Йоаникий. На 1.2.2004 г. е освободен от длъжността протосингел на Сливенска митрополия и по предложение на своя митрополит Св. Синод го назначава представител на БПЦ в Москва. На 6.4.2008 г. е хиротонисан за епископ в Сливен. След хиротонията отново е изпратен на служение в Москва. От 2010 г. е върнат в България и е назначен за викарий на Сливенския митрополит.