Строителството на 200 жилища за ромски семейства имало пожелателен характер
Строителството на 200 жилища за ромски семейства имало пожелателен характер / Dariknews.bg

Публикуваният на сайта на община Варна "Проект за приложение към плана на общината за интеграция на ромите и гражданите в уязвимо социално положение", който предвижда построяването на близо 200 жилища за ромски семейства и назначаването на роми в общински предприятия, има пожелателен характер. Той е част от Националната стратегия за интеграция на ромите и е съобразен с европейските директиви,  заяви в предаването на Дарик зала „Пленарна“ Таня Василева - началник отдел „Социални услуги и проекти“ в Община Варна.

Проектът е изработен от екип, в който участват представители на местната власт, НПО-та и държавни институции, представители на областната администрация и др. По думите на Василева авторите са се съобразили изцяло с Националната стратегия за интеграция на ромите и всички приоритети, които са посочени в нея.

„По официални данни ромите във Варна са около 3500 души, което е 1% от населението на общината. В плана обаче не се говори само за роми, а за всички уязвими групи - това са хора с увреждания, семейства, в които има деца с увреждания, и всички етнически групи, които живеят на територията на общината. Роми е най-широко спектърното понятие, но планът не е само за ромите, а за всички хора в уязвимо социално положение“, обясни Таня Василева.

Относно предвиденото построяване на близо 200 жилища за ромски семейства тя коментира, че тази цифра е пожелателна, като настаняването ще е съобразено с общинската наредба. По нейни думи няма да се търси дом само на ромски фамилии, а на представители на всички уязвими социални групи. Едва когато планът бъде одобрен, общината ще предложи терени, които са подходящи за строителството на тези жилища.

„На този етап идеята е те да се намират в районите „Младост“ и „Владиславово“. Никъде обаче не посочено, че ще са само за роми. Този план е проектен и затова е качен на сайта на общината. Целта е да бъде обсъден, да се чуят различни мнения и да бъде коригиран, ако е нужно. След като постъпят съответните мнения на граждани, планът предстои да влезе за обсъждане в ресорните комисии на Общинския съвет. В зависимост от общественото мнение общинският съвет може и да вземе решение планът да бъде преработен. Ако го приеме в този си вид, той ще стане част от Областната стратегия за интегриране на българските граждани от ромски произход. Самият план има пожелателен характер – тоест, ако не успеем да реализираме заложените в него идеи, няма да има някакви санкции. Ясно е, че ако не намерим подходящо финансиране, няма как да изпълним на 100% целите си“, каза началникът на общинския отдел „Социални услуги и проекти“.

Относно недоволството на част от живеещите в „Аспарухово“ срещу построяването на социален блок в квартала и събраните близо 5000 подписа от инициативния комитет, Таня Василева обясни, че са взети предвид абсолютно всички становища „за“ и „против“ изграждането на блока. Становищата са изпратени за съгласуване с управляващия орган в лицето на Министерството на регионалното развитие, откъдето са преценили, че въпреки недоволството може да се сключи договор с общината. „Не трябва да се смята, че в този блок ще настаним само 30 роми. Тази кооперация е за пострадалите от бедствието. Всички желаещи да се заселят в нея трябва да отговарят на определени критерии. Със сигурност няма да се допусне 100% настаняване на хора от ромски произход“, допълни Василева.

Според нея създаването на стратегии и планове за интеграция на ромите не създава етническо напрежение, тъй като във Варна има близо 19 етнически групи и градът е пример за толерантност. „Трябва да продължим с тази нагласа. Интеграцията е двустранен процес и всички заедно трябва да обединим усилията си този процес да приключи успешно. Да не допуснем да има необразовани лица, да накараме тези, които са на средна възраст и е късно да се включат в системата на образованието, да повишат своята квалификация. Затова спомага Националната програма за преквалификация към бюрата по труда. Така тези, които са на средна възраст, могат да се запишат и да придобият някакви умения и квалификация, за да си намерят работа“, смята Таня Василева.

По отношение на предвиденото назначаване на 150 лица от ромски произход на постоянен и временен трудов договор в общински предприятия, шефката на отдел „Социални услуги и проекти“ увери, че наеманите лица ще са с нужната квалификация и умения.

„Ако погледнем заложения период до 2020 - година тази бройка не е голяма. Освен това тя е пожелателна. Тези хора ще се наемат единствено, ако отговарят на определени условия. Никъде не пише, че има обявено място само за роми. Свободното работно място ще се заеме от лице, което отговаря на условията на работодателя. Във фирмите за сметопочистване, ремонт на улици и озеленяване, обикновено се допуска по-ниска степен на образование. Затова една част от ромите биха могли да почнат работа в тези фирми. Ако се обяви свободно място за сметопочистване и се явят 10 кандидата ще се избере този с най-добра квалификация. Ромите трябва да знаят, че ще им бъде осигурена такава работа единствено, ако отговарят на изискванията. Тоест да са дисциплинирани, да имат нужните умения и познания“, обясни Василева.