Странните неща в януарските сметки за ток в Североизточна България
Странните неща в януарските сметки за ток в Североизточна България / netinfo

Последните сметки за ток, за някои - двойни, за други - тройни, вгорчиха още повече тежкото битие на  българите. Депресия, отчаяние, или пък гняв - хората реагират по различен начин, но все негативен. Фактурите от енергийните дружества завършват с цифри, непосилни за повечето българи. 200, 300, 400... 1000 лева. Цифри, които превишават два, че и три пъти предпоследните ни задължения за електроенергия.

От Енерго-Про, дружеството, което обслужва Североизточна България, се опитаха да изпреварят недоволството, като в писмо до медиите изтъкнаха няколко причини за шокиращо високите сметки за ток. По-дългият период на отчитане, по-ниските температури през декември, завишеното потребление по празниците, както и увеличението на цената на тока през лятото с 14%.

Звучи логично, но във фактурите на много от потребителите в тази част на България има поне един притеснителен факт.

„Дружеството във фактурите си е посочило два подпериода - единият до 31 декември, другият от 1 януари. Наистина ли на тази дата са отчетени тези електромери, за които са издадени въпросните фактури? Или дружеството по някакъв начин си е разпределяло така количествата, че за миналата година да има определени продажби, а за тази - други? Тоест какви приходи ще отчетат за 2012 година?”.

Въпросите зададе чрез Дарик Светослав Спасов, председател на сдружението „Граждани за национален отпор срещу монополистите и контрол на администрацията” (ГНОМКА).

Според адвокат Спасов е желателно  „всеки да си погледне броя дни от декември колко киловата се падат на ден, защото това са много близки по дати и климатични условия дни. И оттам много лесно може да се разбере дали има съществена разлика в дневното потребление за въпросните два подпериода”. Ако разликата е очебийна, гражданите следва да търсят правата си.

„Не е незаконно посочването на два подпериода, но трябва да бъде посочено по категоричен начин, че е отчитано на посочените дати. Нещо, което, предполагам, че те няма да посмеят да го твърдят. Защото, ако го твърдят, ще трябва да докажат, че на 31 декември една определена група от хора са ходили да отчитат. Сякаш е невъзможно, но... Ако го заявят, ще трябва да го докажат”, каза още председателят на ГНОМКА.

Отчитано ли е наистина на 31 декември? От Енерго-Про ще трябва да обяснят на варненци и останалите свои клиенти как точно са създали организация в последния, празничен ден на 2012 г. И колко от техните служители са били натоварени с тази дейност навръх Нова година?

А дали наистина периодът, за който плащаме стотици левове, в много от случаите дори цяла заплата, е 40 дни?

Във всяка фактура са посочени датите на отчитане, както е фиксирана и следващата дата. Елементарен пример с фактура от миналия месец: Отчетеният период е от 10.11 до 7.12.2012 г. В същия документ е посочено: Следващото отчитане ще се извърши на 06.01.2013 г.

Това означава, че сметката за тока не е за 40 дни, а точно за месец.

Има и други „странности” в януарските ни фактури, с които сме свикнали отдавна, но никой още не е успял да им даде смислено обяснение. Като например  „невъзстановяемите разходи” и цените за зелена енергия и когенерации.  Според адвокат Спасов от ГНОМКА: „Това са едни приходни пера, които ще ми е любопитно, ако някой успее да обясни как се разпределят. Обяснявам си ги, че вземат пари от всички нас заради това, че някой на времето е подписал едни лоши договори”. Специално за невъзстановяемите разходи плащаме по едни договори за неизгодни електроцентрали, които въобще не са ВЕИ, категоричен е Спасов.

Гражданите имат право да заведат колективен иск срещу енергийното дружество, въпросът е какъв ще е колективният иск, допълни юристът и припомни, че колективните искове за неравнопоставени условия срещу Е.Он са приключили, Върховният съд се е произнесъл, така че част от общите условия вече са прогласени за нищожни. „Предполагам, че който започне дело, ще успее и за другата част”, каза Спасов.

Адвокатът посъветва тези, които не са на територията на Енерго.про,  да си погледнат във фактурата и да разберат какво означава цената за достъп, която се взема всеки месец, тъй като тя се определя на ден, а не в киловатчаса.

„Национален протест срещу своеволията на ЧЕЗ, Енерго-Про, ЕВН и държавната политика в областта на енергетиката” ще се проведе утре, както във Варна, така и в още 12 български града.