Така изглежда стадион "Варна" на 22 октомври 2018 г.
Така изглежда стадион "Варна" на 22 октомври 2018 г. / снимки: Морско око
Стадион „Варна” дотук струва 50 млн. лв., колко още са нужни
99606
Стадион „Варна” дотук струва 50 млн. лв., колко още са нужни
  • Стадион „Варна” дотук струва 50 млн. лв., колко още са нужни
За строителството на стадион „Варна” досега са изразходвани 50 млн. лв. и са необходими още над 20 млн. лв. за окончателното му завършване. Това заяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик общинският съветник от НФСБ Димитър Карбов, представляващ местния парламент в дружеството Спортен комплекс „Варна”, в което мажоритарен акционер е „Химимпорт”. 

Димитър Карбов
Димитър Карбов; снимка: личен архив

Сред вариантите за набавяне на средствата е отдаването на концесия за дългосрочен период на част от апортираните общински терени в смесеното дружество. Нови продажби на парцели обаче не се предвиждат. 

Така изглежда стадион "Варна" на 22 октомври 2018 г.
снимки: Морско око

„Има разговори в напреднала фаза за бъдещо партньорство с инвеститори, които искат да развиват територията около стадиона”, коментира Карбов. 
Общинският съветник потвърди, че 2/3 от строителните дейности вече са приключили, въпреки че е изградена само една от трибуните. 

„Трибуните са най-лесната част. След започване на изграждането на стадиона са открити подпочвени води в сериозни размери, които трябва да бъдат овладени и да гарантират, че съоръжението после няма да попадне в свлачищна зона. Още тогава е започнало укрепване на изкопа и всички дейности са съобразени с това. При строежа на каквито и да е сгради по-голямата част от финансирането отива в подземната част, която дава основите”, обоснова се Карбов. Той не се ангажира със срокове за завършването на съоръжението. 

Така изглежда стадион "Варна" на 22 октомври 2018 г.
снимки: Морско око

Новият проект за стадиона предвижда той да е за над 22 000 души. Предвидена е обаче възможност капацитетът да бъде увеличен с още 10 000 места. Това би могло да бъде направено заради евентуалната обща балканска кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 г.

img wide]32721771[/img]

Така изглежда стадион "Варна" на 22 октомври 2018 г.
снимки: Морско око


Карбов, който е председател на общинската комисия по архитектура, се обяви против сделката за над 43 млн. лв. за т. нар. Дупка в центъра на Варна. 

„Имотът, който струва много, не може да бъде използван по предназначение от собственика му заради културното и историческо наследство. Няма как някой да позволи в 21. век и в държава от ЕС то да бъде затрито. Ако това е можело да се случи, е щяло да случи преди 20-25 години, когато бяха мътните години в България. В днешно време обаче е абсурдно. И точно тук трябваше да бъде сложена границата и да бъде установена договорка със собствениците за някаква размяна, която да бъде в интерес на всички страни”, добави още Димитър Карбов. 

Цялото интервю с Димитър Карбов може да чуете в звуковия файл.