Спипаха ресторантьор, не отчитал парите от новогодишните куверти
Спипаха ресторантьор, не отчитал парите от новогодишните куверти / Sofia Photo Agency

Общо 94 хотела, ресторанти и коледни базари са били проверени от НАП Варна по време на коледните и новогодишните празници.

В един от ресторантите данъчните са установили, че оборотите на заведението надхвърлят  50 хиляди лева през последните месеци, но собственикът не се е регистрирал по ДДС. Предстои да се извърши пълна ревизия на търговеца за последните 5 години и служебното му регистриране по ДДС.

В  друг луксозен ресторант в града варненските данъчни са разкрили, че собственикът не отчита взетите предварително суми за кувертите от празнуващите, а на касовите апарати се маркира само доплатената част за празничната вечеря, съобщиха от приходната агенция.

31 са съставените актове за неиздаване на касов бон. Проверяващите са установили и 4-ма работници, които са полагали труд, без да имат сключени трудови договори.

Проверките на варненските данъчни след края на работния ден и през почивните дни ще продължат и през новата година. Те са част от мерките, които НАП Варна предприема, за ефективен контрол по спазване на данъчното и осигурителното законодателство, предупредиха от приходната агенция.