Социалният блок в Аспарухово ще бъде само за семейства от квартала
Социалният блок в Аспарухово ще бъде само за семейства от квартала / Фейсбук, личен архив
Социалният блок в Аспарухово ще бъде само за семейства от квартала
74737
Социалният блок в Аспарухово ще бъде само за семейства от квартала
  • Социалният блок в Аспарухово ще бъде само за семейства от квартала

Общината ще направи всичко възможно, за да усвои 4-те милиона лева еврофинансиране за изграждането на социален блок в „Аспарухово“, в който да бъдат настанени нуждаещи се от квартала. Това заяви в предаването на Дарик Варна „Зала Пленарна“ Ани Николова - директор на дирекция „Европейски и национални проекти“.

Заради обществен отпор в началото на тази година Варна загуби финансирането за социални жилища в кв. "Възраждане". Общината обаче получи възможност да кандидатства отново с проект за социален блок до края на месец септември, но този път в пострадалия от бедствието квартал. Жилищата ще бъдат в полза на само на социално слаби от „Аспарухово“, но хора от квартала направиха подписка и организираха протести срещу строителството заради съмнение, че в бъдещия блок ще бъдат настанявани и семейства от други части на града.

През август е проведено обществено обсъждане, на което е имало аргументи против социалния блок, но част от жителите на квартала са подкрепили идеята, обясни Ани Николова. Тя увери, че е създадена специална комисия, която ще отсява по точни критерии семействата, които да бъдат настанени в апартаментите.

„Хората трябва да знаят, че това е една много добра възможност – в края на програмния период да усвоим европари, като изградим 30 жилища за общо 80 души в неравностойно положение. Проектът на сградата вече е представен в общината, предстои издаване на разрешително за строеж. Става въпрос за 6-етажен блок с подземен паркинг“, посочи Ани Николова и увери, че жилищата ще бъдат прилично обзаведени и пригодени за напълно нормален начин на живот. Блокът ще бъде построен на общински парцел на ул. "Горна студена".

По отношение на съревнованието за Европейска културна столица, спечелено от Пловдив, Николова заяви:
„Варна беше много силен кандидат, със стратегическа концепция, със заложени ключови проекти за дългосрочно развитие на културата. Амбицията е някои от нещата в програмата да се реализират, макар и да не сме спечелили. Ще търсим финансиране за проектите в нея както направиха други европейски градове финалисти.“

"Големи са очакванията и за кандидатурата на Варна за Младежка европейска столица, където също сме финалисти. Ако се преборим за титлата, това би донесло на града икономически ползи, много събития, които да привлекат млади хора във Варна", изрази мнение шефът на дирекцията за европроекти.

До момента в общината има подписани инфраструктурни проекти на стойност 300 млн. лв. 15 са в процес на изпълнение. До края на годината се очаква да бъдат готови 7-те центъра от семеен тип, където ще бъдат настанени деца и младежи с увреждания. 
Пешеходният ринг също трябва да бъде завършен до края на 2014-та, а целият проект за естетизация на градската среда - до април 2015 г.

Ще бъдат положени всички усилия да се навакса забавянето от 2012-та до 2013-та година по проекта за интегриран градски транспорт, коментира Николова. Тече избор на изпълнители за високоскоростното трасе, за автоматизираната билетна система и изграждането на информационни табла в реално време. Срокът е до края на 2015 година. Проблем за изпълнението на повечето европейски проекти е фактът, че 95 процента от процедурите се обжалват, което забавя процеса, обясни тя.Евентуално обжалване би забавило и транспортния проект.

В рамките му предстои изграждането на 15 км. велоалеи, 600 места за паркиране и закупуване на три автобуса за хора с увреждания.

С европари ще бъде модернизирано и отделението по лъчелечение в Онкоболницата.

Общината е изготвила 17 инвестиционни проекта за обекти, включени в Интегрирания план за градско развитие. Целта е тя да бъде в готовност да кандидатства в момента, в който се отворят процедурите от новия програмен период.

Цялото интервю с Ани Николова е в звуковия файл.