Словото на патриарх Неофит във Варна
Словото на патриарх Неофит във Варна / Sofia Photo Agency, архив

Божествена света литургия във варненския катедралния храм „Св. Успение Богородично“ по случай 1150 години от покръстването ни отслужиха митрополитите на Българската православна църква и гости от 12 Поместни православни църкви. Българският патриарх Неофит също взе молитвено участие в литургията и произнесе слово, чийто пълен текст Дарик публикува:

"Бог избира велики личности, които са повикани със своето дело и живот да издигнат поверения им от Бога народ на по-високо стъпало в духовното му развитие. Защото „мъдър управител учи народа си, и управлението на разумния бива добре уредено”. И още: „В ръката на Господа е властта над земята, и потребния човек Той навреме ще въздигне върху нея” (Прем. Сир. 10:1,4). На тях Бог дава всички необходими лични качества, влага в сърцата им насока и цел, дава им и Своето благословение, и подкрепата и наставлението на Светия Дух, за да изпълнят високото си призвание. С една своя погрешна стъпка те могат да погубят мнозина, но и с едно мъдро и достойно решение могат да допринесат за благото не само на тези, които зависят от тях, но и на идните поколения. Затова мнозина от онези, които достойно са носели своя кръст - благоверни царе, духовни водачи, богоумъдрени управници, заслужено са увенчани с нетленни венци и са причислени към лика на светиите.

Много от тях Църквата счита за равноапостолни, тъй като техният живот се състоял в разпространение и утвърждаване на християнството. Такива са св. царе Константин и Елена, св. Нина, въвела християнството в Грузия, св. княз Владимир, покръстител на Киевска Рус и др. Такава личност безспорно е светият благоверен равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител, чиято памет отбелязахме вчерашния ден – 2 май и чието най-значимо дело – по-славно от всички победи на бойното поле – светото Кръщение и християнско просвещение на българския народ, с подобаваща тържественост отбелязваме вече 1150 години.

Господ благоволил да запали светлината на вярата в сърцето на цар Борис и чрез него да яви спасителната Христова благодат на целия български народ. В една стихира от службата за св. цар Борис се пее така: „Днес богоблаженият цар Борис с Христовата светлина просвещава своята земя, и седящият в тъмата на многобожието славянски свят видя славата Христова”. Над суровите българи-езичници изгряла, по Божия милост, светлината на Евангелието, разнесла се благата вест за спасението, мирната проповед за любов и братство между всички люде. Божиите заповеди вече отекват в душите и ги водят към нравствено възраждане. Семената на вярата били посети и през вековете дали изобилни плодове.

А за да бъде разпространена новата вяра на разбираем за народа език, наред с покръстването, св. цар Борис въвежда и славянобългарската писменост, в което му помогнали дошлите в България и сърдечно приети от него ученици на св. братя Кирил и Методий.

Освен че издигнал множество храмове на живия Бог и манастири по цялата обширна българска земя, върху крайъгълния камък – Христос, царят Покръстител съградил и от себе си свят храм на Бога. Като изпълнил възложената му от Бога мисия и утвърдил Христовата вяра, богоблаженият цар Борис оставил царския престол и жезъл, заселил се в уединение в манастира „Св. Пантелеймон” край Велики Преслав, където се отдал на покаяние, пост, усърдна молитва и богомислие. На 2 май 907 година царят-подвижник се преставил пред Господа. Като го изпитал, Бог го намерил достоен за Себе си и светата Църква го причислила към лика на светиите.

Ваше Блаженство, Ваши Високопреосвещенства, Ваши Преосвещенства, уважаеми представители на сестрите поместни православни църкви, от все сърце ви благодарим, че дойдохте в пределите на Варненска и Великопреславска епархия, в старопрестолната столица на България – Плиска, за да спомним заедно онези стародавни времена и като Църква единна да отбележим тържествено това велико събитие в историята на България – Светото Кръщение на българския народ.

Благодарим Ви за съборното съслужение и сърдечните братски приветствия! Молим да предадете нашата благодарност и сърдечнни братски поздрави на предстоятелите на вашите църкви. Вие влязохте в радостта ни и с това направихте нашата радост пълна. Особено бихме искали да приветстваме Вас, Ваше Блаженство, като предстоятел на каноничната Украинска православна църква и приемник на редица видни Киевски първосветители! Приемаме Вашата визита в пределите на Българската православна църква като отговор на нашата покана след посещението на официалната църковна делегация в престолния Ви гр. Киев в рамките на тържествата по случай 1025-годишнината от Кръщението на Русия.

Благодарим и на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за добрата организация на тържествата и топлото гостоприемство в тази древно просияла епархия, както и за неуморните му трудове по устройването на църковния живот в пределите ѝ!

И нека в този празничен ден ние, признателните потомци дръзновено с непоколебима вяра да отправим към равноапостолния покръстител молитвения си зов: св. благоверни царю Борисе, „застанал пред престола на Всевишния, моли Христа Бога да дарува на народа ни мъдрост и сила, а на нас, молещи теб, спасение на душите ни!”