/ Общински съвет-Варна
След обвинения за престъпност и лицемерие приеха проекта за парка в „Аспарухово”
101404
След обвинения за престъпност и лицемерие приеха проекта за парка в „Аспарухово”
След обвинения за престъпност и лицемерие приеха проекта за парка в „Аспарухово”
  • След обвинения за престъпност и лицемерие приеха проекта за парка в „Аспарухово”
  • След обвинения за престъпност и лицемерие приеха проекта за парка в „Аспарухово”
Общинският съвет във Варна прие с голямо мнозинство Подробния устройствен план за парка в „Аспарухово” след разгорещени дебати. Тон за тях даде Мартин Златев от инициативния комитет в квартала, според когото документът има „престъпен привкус”. Той изтъкна, че всички поставените искания от граждани са били отхвърлени от членовете на местния парламент. Сред тях за опасенията от застрояване, несъгласието с възстановяването на съборената след наводнението сграда на комплекса „Детски свят”, както и неограничаване на автомобилите по крайбрежната алея. 

Мартин Златев
Мартин Златев; снимка: Общински съвет Варна

Думите на Златев,  който на предишните местните избори беше подкрепен от БСП като независим кандидат за кмет на района, предизвикаха остри реакции на общинските съветници. 

Янко Станев (СДС) обвини представителите на инициативния комитет в лицемерие. Според него те са против парка и затова се опитват да попречат на проекта. 

Марица Гърдева (ГЕРБ) нарече „престъпно” разпространяването на фалшиви новини сред „бабите и дядовците” в квартала, че в парка ще има високо строителство. 

Общински съвет Варна Иван Портних
Иван Портних; снимка: Общински съвет Варна

Кметът Иван Портних коментира, че квалификациите за престъпни действия му идват в повече. 

„Много уважавам активната гражданска позиция на някои хора. За съжаление, същите тези хора по време на всички проекти, които се реализират в „Аспарухово”, се опитват да внушават лъжи на хората.

Квалификации за престъпни действия, честно казано, ми идват малко в повече. Особено когато идват от хора, които реално  нищо не са направили за района, освен че са изградили по някоя незаконна мрежа (Мартин Златев е собственик интернет доставчик – б. ред. )

Портних отхвърли твърденията за застрояване на парка. Той обяви, че до месец и половина може да започне изграждането на Рибарското пристанище в местността Карантината. 

Общински съвет Варна Виктор Бузев
Виктор Бузев; снимка: Общински съвет Варна

Главният архитект на Варна Виктор Бузев отново изтъкна, че заложените в плана параметри позволяват единствено строителството на санитарни помещения и постройки за съхранение на техниката за поддръжка на зелените площи. Той добави, че може да бъде създадена студентска гора, инициативата за която е на Икономическия университет.

Свилен Стойчев от неправителствената организация „Варна диша” заяви пред съветниците,че решението им ще бъде обжалвано, а процедурите ще продължат с години. Един от поводите за това ще е наличието на растение от защитен вид.  

В крайна сметка Подробния устройствен план на Аспарухов парк беше одобрен с 37 гласа „за“, 1 против и 5 „въздържали се“. Той обхваща територия от близо 47 хектара и предвижда в най-пълна степен запазване на зелените площи и дървесната растителност.

В парка ще има детски кътове, спортни игрища, атракционни обекти, а заложената максимална плътност на застрояване е 1 %. Влизането на автомобили в парка ще бъде абсолютно забранено, а в периферията му ще бъдат обособени паркинги. 

Как преминаха дебатите може да чуете в звуковите файлове.