/ ThinkStock/Getty Images
Средната месечна работна заплата във Варненска област е нараснала с почти 7 % през последното тримесечие на миналата година и е достигнала 941 лева. По този показател регионът се нарежда на четвърто място в страната след София, където средното възнаграждение е 1 336 лв,  Враца - 967 лв. и Стара Загора - 964 лева.

Данните на Националния статистически институт показват, че икономическите дейности във Варна с регистрирано най-голямо увеличение на заплатите, са „Хотелиерство и ресторантьорство” и „Образование“ - с по 13 %, „Финансови и застрахователни дейности” - с 12 % и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – близо 8 %.

Дейностите с най-високи заплати са „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - 1 582 лева; „Финансови и застрахователни дейности“ - 1 467 лева; „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1 321 лева.

Най-ниско платени са били наетите лица в дейностите „Строителство” - 678 лева, и „Административни и спомагателни дейности“ - 710 лева.