Ще привличаме чуждестранни туристи с нови артефакти от морското дъно
Ще привличаме чуждестранни туристи с нови артефакти от морското дъно / Дарик Варна, архив

Варненски учени ще помагат за развиването на подводния туризъм по родното Черноморие. В рамките на трансграничен проект с Румъния, изследователи от Института по океанология към БАН във Варна са проучили морското дъно между Калиакра и Констанца. Там учените са се натъкнали на десетки неизследвани до момента подводни обекти.

Само между носовете Сиврибурун и Калиакра са идентифицирани 85 цели, като 8 от тях са с потенциал за детайлни изследвания. Става въпрос за потънали дървени кораби от XIX-и и началото на XX-и век. Новооткритите потънали кораби се намират на дълбочина от 20 до 100 метра. Сред тях има плавателни съдове с дължина 40 метра.

Изследвано е морското дъно встрани от фарватера, където корабоплаването не създава проблеми за гмуркането. Повечето обекти са само маркирани и предстои да бъдат детайлно изследвани, обясни проф. Атанас Палазов, директор на Института по океанология. По думите му новооткритите подводни артефакти ще бъдат отворени за свободни посещения на водолази след като бъдат изследвани от учените.

Проучването на морското дъно е направено в рамките на трансграничен проект с Румъния. Основна цел на проекта HERAS е развитие на туристическия потенциал в западната част на Черно море посредством идентифициране и опазване на общото многовековно културно-историческо наследство. Една от подцелите е развитие на план за подводен археологически туризъм.

Траленето унищожава артефактите

Най-запазените потънали кораби са по-надълбоко. На по-голяма дълбочина те са и частично заровени в тинята, която ги предпазва от различните влияния, но прави и изследването им по-трудно.

Потъналите в по-плитките участъци плавателни съдове се увреждат от вълнението и траленето на рибарите, отбеляза проф. Палазов. Той припомни случай от 2002 г., когато учените се натъкнали на римски кораб, пълен с амфори. След 5 години, когато тръгнали да проучват кораба, се оказало, че повечето амфори са изпочупени, вероятно от траловете.

Гледай, но не пипай

Подобно на археологическите обекти на сушата, и при подводните артефакти има правила за посещение. Правилата под водата са „Гледай, но не пипай". Може само да се разглежда и снима.

Подводните обекти биват 3 вида, разясни шефът на варненските океанолози. Със свободен достъп са потъналите съвременни метални кораби. Край бреговете ни има и кораби, които са със статут на военно гробище и достъпът до тях е ограничен, според международните разпоредби. Такива са основно потъналите през Втората световна война плавателни съдове. Третата категория подводни артефакти са археологически обекти и достъпът до тях става след като бъдат проучени от археолозите.