Шест тройки бебета са проплакали в АГ болница през 2010 г.
Шест тройки бебета са проплакали в АГ болница през 2010 г. / Дарик Варна

56 двойки близнаци и 6 тройки бебета са проплакали през миналата 2010 г. във варненската АГ болница. Това съобщи за Дарик шефът на родилното отделение в болницата д-р Уляна Петкова. Тя уточни, че едните тризнаци са резултат от спонтанно забременяване, а не чрез ин витро.

Общо 2440 бебета са родени в здравното заведение през миналата година. Техният брой е с над 200 по-малко в сравнение с предходната година, когато са проплакали 2 663 пеленачета. Равносметката показва, че госпожиците са били повече в сравнение с кавалерите.

Най-младата родилка е била ромка на 13 години, а най-възрастната – на 48. Бременността на втората жена е била първа и чрез програмата ин витро.

От началото на годината до днес в специалиализираното здравно заведение са проплакали 120 бебета. Приблизително толкова новородени са се появили на бял свят и през 2010-та година, заяви д-р Радослав Минков, управител на АГ болницата.

Той допълни, че се надява през тази година здравната каса да плаща на АГ болницата цялата свършена по клиничните пътеки работа. Очаква и актуализация на цените по здравните пътеки, които от няколко години не са променени въпреки поскъпването на консумативи, енергоносители и др. Към момента специализираното здравно заведение няма просрочени задължения, но има дългове към доставчици.

В АГ болницата работят 130 акушерки, като най-младата е на 23 години. Основната им месечна заплата е 440 лева, а на лекарите – 610 лева, каза д-р Минков.

Здравното заведение посрещна Бабинден с традиционния ритуал по измиване на ръцете на директора на институцията д-р Радослав Минков, доц. д-р Стефан Иванов, онкогинеколог в АГ болницата, и д-р Уляна Петкова, шеф на родилното отделение.