Шефът на „Напоителни системи”: Няма страшно с язовир „Цонево”
Шефът на „Напоителни системи”: Няма страшно с язовир „Цонево” / netinfo

Състоянието на язовир „Цонево” е под контрол, заяви пред Дарик шефът на „Напоителни системи” Ивайло Комитов по повод излезлите информации, че най-големият язовир във Варненска област всеки момент може да прелее. Причината е авария на едното от двете съоръжения, през които се изпуска водата от язовира.

„Действително има причина за леки притеснения за общините Дългопол и Долни Чифлик, но подчертавам, че са леки”, призна Комитов.

По разпореждане на областния управител Данчо Симеонов е назначена комисия от експерти от „Напоителни системи”, Регионалната дирекция по хидромелиорации – Варна, Гражданска защита и други институции, която е съставила протокол и констативен акт за последиците от аварията. С този документ е сезирана Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет и сега се очакват средствата, необходими за ремонта за остараняване на аварията.

„В понеделник или вторник очаквам от София да дойде още експертна комисия, която да излезе с окончателно становище, да  назначи процедурата и да започне възстановяването на това съоръжение”, посочи Комитов.

На въпрос какво е състоянието на другите язовири в областта шефът на „Напоителни системи” отговори, че всичко е под контрол. „Това ви го гарантирам на милион процента”, допълни Комитов. По думите му нивото на язовир „Цонево” от вчера се е покачило с 1 см, а при язовирите „Елешница” и „Снежина” има лек спад.