Семеен лекар: Безотговорни лица на отговорни места са причина да страдат хората
Семеен лекар: Безотговорни лица на отговорни места са причина да страдат хората / снимка: Dariknews.bg, архив

Безотговорни лица на отговорни места са причина да страдат хората. Това заяви за Дарик д-р Светлин Митев, председател на Сдружение на семейните лекари във Варна. Той обясни, че подуправителят на Националната здравноосигурителна каса Иванка Кръстева не отговаря и отхвърля телефонните повиквания. Подобен случай имало и преди няколко месеца с висш главен експерт в здравното министерство.

„А обещанието беше да започне диалогът. Ако продължават така, най-вероятно ще възобновим протестите", категоричен бе д-р Митев. Той обаче уточни, че нови ефективни протести засега не се предвиждат и ще се чака доброто развитие на събитията.

Джипитата се връщат в кабинетите

Общопрактукиващите лекари в България спират ефективните протестни действия от днес, но остават в протестна готовност. Това реши Управителният съвет на сдружението на джипитата след заседание, проведено през уикенда във Велико Търново.

„Не сме напълно удовлетворени, но спирането на ефективните протести е разумен ход засега. Постигнати са договорености за започване на разговори и промяна в срочен порядък на смущаващите текстове в Рамковия договор", посочи д-р Митев. Той уточни, че протестите се спират, за да не се упражнява натиск по време на водене на диалога.

Тази седмица джипитата ще имат много работа заради това, че не са били два дни на работа, а и заради „голямата нормативна каша", смята председател на Сдружение на семейните лекари във Варна.

„Има толкова излишни дейности и безумия, които трябва да вършим. И защо трябва? Пациентът ще бъде повече чакащ, повече параметри има да се следят. Има и неща, които не са рационализирани. Всичко това дразни", изтъкна д-р Светлин Митев.