Санират безплатно домове на социално слаби по проект Енергийно обновяване
Санират безплатно домове на социално слаби по проект Енергийно обновяване / БГНЕС, архив

Възможност за 100 % финансиране за саниране на жилища на домакинства с нисък социален статус постановява решение на Министерски съвет, касаещо проект „Енергийно обновяване на българските домове“ по ОП „Регионално развитие“. Новостта е факт от май месец и дава шанс на домакинства с доход под 310 лева на човек и под 400 лева за такива, в които има член с намалена трудоспособност или дете с увреждания. Целта е да не се спира цялостното обновяване на сгради, което предвижда проекта, когато се появят такива собственици, обясни шефът на дирекция „Жилищна политика“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството Десислава Йорданова.

За осигуряването на средствата е необходимо жилището, с което кандидатства собственикът, да е единственото, което притежава. Освен това първо сградата, която подлежи на саниране трябва да бъде одобрена по проекта.

Финансирането, което държавата предлага за останалите собственици в дадена жилищна сграда е 75 %. До април месец помощта се равняваше на 50 % и това е новият момент в условията по проекта, разясниха специалисти по време на информационна среща във Варна.
„Енергийно обновяване на българските домове“ се реализира от юли 2012 година. Възможност да кандидатстват по него имат всички съсобственици, които живеят в 3-етажна сграда, в която има поне 6 самостоятелни обекта. Основно изискване, за да бъде одобрено зданието е да бъде изградено преди 26 април 1999 година, поясни Йорданова.

До одобрението за финансиране на санирането на дадена жилищна сграда е необходимо собствениците да преминат през няколко основни стъпки. Първо трябва да пуснат пре-заявление за интерес и подкрепа, което изразява желанието им за участие. То се подава до проектния мениджър на съответния район или до съответната община.

Към момента Варна все още не разполага с проектен мениджър заради обжалване на обществена поръчка. От седмица обаче вече е избран конкретен изпълнител като предстои сключване на договор след около 15 дни. Йорданова бе категорична, че забавянето не се е отразило на участието на града в проекта.

След проверка дали сградата отговаря на изискванията стартира изготвянето на индикативен бюджет. Той представлява мини енергийно обследване. Прави се енергиен модел и се преценява каква инвестиция е нужна. Прави се количествено-стойностна сметка и след това се разпределя по идеални части между собствениците. След запознаване с цифрите следва регистриране на сдружение на собствениците. Следващата стъпка е подаването на заявление за финансова помощ. Тези, които се нуждаят от кредитиране, за да покрият своята част от 25 % се обръщат към банка.

В повечето случаи диапазонът на собственото участие варира между 1500 и 4000 лева. Това зависи от големината на сградата, състоянието й и други фактори, обясни шефката на държавната дирекция. Тя поясни, че често за реализирането на проекта проблем се оказва не финансирането от страна на собствениците, а нежеланието на някои да се включат, защото вече са направили ремонт и не желаят да влагат повече пари, независимо, че тяхното участие ще бъде значително по-малко.

Проектът покрива на 100 % техническото обследване и енергийното обследване. 75 % на 25 % се разпределят разходите за авторски строителен надзор, проектиране, строително-монтажни работи и разрешителните, които са необходими за въвеждането на сградата в експлоатация.

За целия Североизточен район са подадени 28 заявления, а за Варна са 14. Одобрените от тях са само 5. Същият е броят на тези, които са отхвърлени, защото не отговарят на минималните изисквания. При останалите 4 има дребни несъответствия, които предстои да бъдат отстранени и да се подаде ново заявление, каза Йорданова.

Североизточният район включва 4 града. Единствено от Търговище все още нямаме подадени заявления. За цялата страна се подават документи в общо 31 града. От 5 няма подадени заявления, посочиха специалистите. 

В рамките на проекта към момента има 4 споразумения  за финансиране на сгради в София, предстои пето да бъде сключено. Индикативните бюджети за тях възлизат на около 1 млн. лева. Касае се за сгради с около 12 апартамента.

Броят на сградите, които се очаква да обхване проекта е около 200. "Независимо, че са повече подадените заявления приветствам хората да кандидатстват, защото не означава, че всички, които са подали заявления са допустими.“, каза Йорданова. Министерството е одобрило 130 сгради и е отхвърлило 16 до момента.

По повод  разясняването на подробностите около проекта в дните до сряда след 19.00 часа в зала „Пленарна“ са организирани срещи с домоуправители. Междувременно в часовете между 16.00 часа и 19.00 часа днес и утре всеки желаещ ще може да получи информация на кръстовището на бул. „Сливница“ и ул. „Иларион Макариополски“. В сряда и четвъртък информационните срещи ще се проведат на пазара на квартал „Младост“.