Сайт с разписанието на варненските автобуси пред спиране
Сайт с разписанието на варненските автобуси пред спиране / снимка: varnatraffic.com

Авторите на сайта Varnatraffic.com, на който може да бъде проверено разписанието на автобусите на градския транспорт в морската столица, възнамеряват да прекратят поддържането на страницата днес. Това става ясно от тяхно съобщение в специализирания сайт.

Целият текст на съобщението им гласи:

"Уважаеми потребители, Договор №Д15000420ВН/03.04.2015г. за "Система за информация на пътниците в реално време" за 6.2млн. лева между кмета Иван Портних и omtvarna.eu е платен към 29.12.2015г., резултатът е itransportvarna.bg. Поради опитите varnatraffic.com да бъде свързван с договора, на 29-ти Февруари ще спрем сайта".

В началото на януари авторите на Varnatraffic.com обявиха във фейсбук страницата си, че ще прекратят поддържането на сайта през февруари. Като причина те изтъкнаха, че на общинското дружество „Градски транспорт" е било забранено да развива страницата, за да не се пречи на усвояването на средствата по проекта за интегриран градски транспорт. Потребителите на сайта са над 28 хиляди, разкриха тогава от Varnatraffic. Те обявиха, че са планирали спирането по-рано, но информацията би могла да бъде полезна в студовете.

Системата може да се подобри и да предлага повече полезна информация за потребителите. Яснотата за бъдещето на проекта обаче спира създателите на сайта да го развиват.

„На нас просто ни е болно, че времето си върви и бихме могли да го направим много по-точен, но при условие, че има някаква яснота дали системата ще се ползва. За нас хепиенд би било, ако по проекта за интегриран градски транспорт се получи някакъв друг супер точен и хубав сайт и ние да си спрем нашия с чиста съвест. А в момента тръгваме да го спираме и наистина има голям отзвук. Изглежда, че на хората им е нужен", сподели преди повече от месец пред Дарик Тодор Тодоров - един от създателите на специализирания сайт.

В "Градски транспорт" нямало забрана за сайта с разписанието на варненските автобуси

„Градски транспорт" няма договорни отношения със сайта. Общинското дружество обаче предоставя информация на операторите на Varnatraffic.com, защото приложението е полезна за ползващите градския транспорт, сподели тогава прокуристът (към днешна дата прокурист в оставка) на общинската фирма Максим Тодоров. Той припомни, че техният сайт също информира за разписанието и движението на колите на общинския превозвач. „Колкото повече информация обаче има и колкото повече сайтове информират, толкова по-добре", коментира транспортният шеф.

Проверка на Дарик установи, че на omtvarna.eu липсва актуална информацич, като съдържанието на сайта е повеюе от оскъдно. Страницата itransportvarna.bg пък се оказва недостъпна.