С промени в закона пазят Карадере от стопанска дейност
С промени в закона пазят Карадере от стопанска дейност / БГНЕС, архив

"С промените в Закона да устройството на Черноморското крайбрежие, които внесохме днес между първо и второ четене,  ще се регламентира статутът на плажовете Корал, Иракли и Карадере и там ще се забрани всякаква стопанска дейност". Това каза на брифинг в парламента Найден Зеленогорски, председател на Комисията по регионално развитие в парламента и съпредседател на парламентарната група на РБ, заедно с Ирена Коцева от ГЕРБ и Кирил Петков от сдружение „Да запазим Корал”.

Това са предложения на ГЕРБ и РБ и на мнозинството в Комисията по регионално развитие, която председателствам, каза Зеленогорски. Той подчерта, че на практика се въвежда ново понятие в закона – обособяване на отделни морски плажове с цел максимално съхранение на тяхното естествено състояние, запазване на биологично състояние и екосистемите. Върху тях няма да се допуска стопанска и търговска дейност и така ще се намали човешката намеса върху тяхното състояние и запазването им като природен ресурс. "Обособяването на такъв вид плажове, които ние нозоваваме плажове за природосъобразен туризъм, ще отговори на различните предпочитания на плажуващите на българското черноморско крайбрежие", подчерта Зеленогорски.

Той каза, че втори пункт в промените е предоставянето на правата на Министерство на туризма за организиране и осъществяване на всички процедури не само на българските черноморски плажове, но и на големите национални курорти, с което досега се занимаваше МРРБ. Министерството на туризма поема всичко, свързано с това как ще изглеждат курортите, преместваемите съоръжение, организацията на търговията и така да осъществят концепцията си за туризъм, който да привлича и българския, и чуждестранния турист. Надявам се на подкрепа на колегите в българския парламент, подчерта Зеленогорски.

"С тази законодателна инициатива на РБ и ГЕРБ установяваме, че на тези плажове няма да има концесии", подчерта Ирена Коцева от комисията (ГЕРБ). Кирил Петков от сдружението за запазване на плаж „Корал” каза, че след повече от 2 години дискусии с МРРБ и Министерството на туризма има подкрепата на двамата министри, както и на законодателите от РБ и ГЕРБ. Каузата ни е да имаме три плажа на Черноморието, които нямат задължителни чадъри, шезлонги и джетове и вярваме, че това не е само екологична кауза, но е и добро за българския туризъм, каза още той.

Според Зеленогорски другата седмица промените ще се гледат на второ четене в Комисията по регионално развитие в НС, след което влизат в пленарна зала.