С концерти Каварна удря рамо на Варна за културна столица на Европа
С концерти Каварна удря рамо на Варна за културна столица на Европа / Дарик Варна

Каварна подкрепя Варна при кандидатстването й за културна столица на Европа през 2019. Рок столицата на България може да удари рамо на варненската кандидатура с провеждане на концерти и фестивали. Това заяви кметът на Каварна Цонко Цонев.

„Можем да помогнем с някой друг фестивал, рок концерт. Пък и сме само на 50 км от Варна", отбеляза Цонев.

"Със своите рокфестивали Каварна е готова да подкрепи всеки български град, избран за европейска културна столица, добави Цонко Цонев. Той обаче изрази надежда това да е Варна, тъй като е половин варненец, а Варна му е на сърце.

Във Варна Цонко Цонев представи „Музея на Кметъла". Експозицията включва предмети, подарявани на каварненския кмет от гостуващи в крада рокбанди и музиканти. На откриването на изложбата дойде и кметът на Варна Иван Портних. Двамата градоначалници демонстрираха любовта си към рока като грабнаха две уникални китари - на Портних се падна честта да докосне струните на китарата на великия Глен Хюз, а на Цонев - на метъл величията Manowar.

Благодарение на успешната рок активност на Цонко Цонев, през последните години Каварна се превърна в рок столица на България. В малкия морски град са гостували няколко десетки рок групи от страната и чужбина, сред които Deep Purple, Accept, Manowar, Motörhead, Scorpions и Любе.

Това лято, в края на юни, на фестивала Kavarna Rock ще забият Europe и Helloween. Днес стана ясно, че хедлайнери на първия ден от фестивала ще са „Сигнал".

Поредният си концерт в Каварна ще изнесе и Джон Лоутън. Легендата от Юрая Хийп ще се качи на сцената на 1 юли.

На 6 май, по случай Гергьовден, концерт в града ще изнесе групата на Майкъл Шенкер. Бившият китарист на Scorpions и UFO ще е за втори път у нас. За последно групата му свири на Каварна Рок 2012.