„Музеят на Кметъла” тръгва на турне от Варна
„Музеят на Кметъла” тръгва на турне от Варна / снимки: Дарик Варна

Mакет на паметника на Рони Джеймс Дио в Каварна, златната плоча BURN на Deep Purple и китара с автографи от Manowar. Това са само част от експонатите, които включва пътуващият „Музей на Кметъла". Предметите, собственост на кмета на Каварна Цонко Цонев, могат да бъдат видяни от днес във варненския Rockers Bar And Music Club.

Експозицията включва общо 16 предмета, събирани през последните 8 години от кмета на рок столицата на България. Сред останалите рок артефакти са баскитарата на Глен Хюз, златен диск с автографи от ZZ Top, плакат на Deep Purple с автографи от световното им турне от 2013 г., палка с автограф от бившия барабанист на AC/DC Саймън Райт, плочи на AC/DC и др. Закачка в изложбата е ретро телефон с логото на AC/DC и камбана, напомняща за парчето им "Hells Bells".

Музеят на Кметъла тръгва на турне от Варна
netinfo

Липсва обаче най-ценният предмет от колекцията на Цонко Цонев - перце на Ангъс Йънг от концерта на AC/DC в Лондон през 2005 г. Тъй като перцето е много малък предмет, има опасност да изчезне, разкри Кметъла. Не е изложено и яке, подарено на Цонев от бенда на Джон Лоутън.

Рок експозицията ще остане във Варна 10 дни, след което ще поеме последователно към София, Велико Търново, Стара Загора и Пловдив. През лятото „Музеят на Кметъла" ще посети Албена, след което ще се върне в Каварна, за да се превърне в постоянна експозиция.