С имоти от държавата разширяват Аспаруховия парк
С имоти от държавата разширяват Аспаруховия парк / DarikNews.bg, архив

Правителството разреши на държавното дружество „Рибни ресурси” да извърши продажба на недвижими имоти, негова собственост, чрез пряко договаряне с Община Варна. Терените са част от рибарско пристанище „Варна”.

„По време на разговори с Министерството на земеделието и храните предложихме да получим от тях три терена, собственост на „Рибни ресурси“, където е базирано пристанището.  Благодаря за подкрепата на тази идея, която е изключително важна за нас, с оглед развитието на Аспарухово“, каза кметът Иван Портних. Община Варна ще плати за имотите  900 000 лв, като само пристанището струва 2,5 млн. лв.  Средствата от сделката ще останат в дружеството, като с тях ще се погасят стари задължения.

Терените ще бъдат ползвани за разширение с 2 платна на ул. „Мара Тасева“, включително за изграждане на пешеходни пасарелки, както и за скатно залесяване на брега канал море-езеро и свързване на района с Аспаруховия парк, изграждане на детски площадки, зони за отдих и атракциони.  Планира се от района на пристанището да бъде разработена морска транспортна линия – Аспарухово – Морска гара, като Община Варна ще търси възможности за закупуване на кораб  чрез проекти по европейските програми или публично-частно партньорство.