С Алексей Петров трябвало да бъде задържан и Бойко Борисов, смята Яне Янев
С Алексей Петров трябвало да бъде задържан и Бойко Борисов, смята Яне Янев / netinfo

“Ще продължаваме да искаме цялата съдебна система да бъде в истинския смисъл независима и деполитизирана въпреки натиска и репресиите, които се оказват срещу РЗС”, заяви Яне Янев по време на посещението си във Варна. Изказването е по повод определението на Конституционния съд до ЦИК, с което се указва да се направи експертиза за преизчисляване на изборните гласове, подадени през юли 2009 година.

 “Целта на Конституционния съд е най-вероятно, за да угоди и направи това, което са замислили управляващите милиционери в България.”, каза Янев. Според него това ще се потвърди, ако на утрешното гледане на делото бъде посочено името на заместник-председателя на РЗС Атанас Семов. Това ще е удар по един от най-силните народни представители на партията, смята Янев. Той допълни, че не намира обяснение защо Конституционният съд е прикрил въпросното определение и писмо до ЦИК. “Още утре ще стане ясно дали Конституционният съд е станал жертва на милиционерската хунта, която управлява днес България”, каза Янев. Ако съдът се поддаде на провокация за Атанас Семов, това ще бъде знак, че Бойко Борисов не иска да има опозиция, алтернатива и силни, можещи и интелигентни политици за конкуренция.

За ареста на Алексей Петров Янев посочи, че ако наистина има правов ред в държавата заедно с всички заловени до момента е трябвало да бъдат задържани и всички, с които са работили, в това число и Бойко Борисов. Според лидера на РЗС всички действия срещу организираната престъпност са цирков етюд и зрелище, който само забавлява хората и измества проблемите. Не се води истинска борба с организираната престъпност. “Ние сме за такава борба, но считаме, че трябва да се започне от „белите якички”. Първо да бъдат арестувани голяма част от министрите на БСП, ДПС и Кобурга, които са откраднали пряко и косвено поне 10 млрд. лева за 8 години”, заяви Янев.

Ще продължат разкритията за кмета-фараон Кирил Йорданов, ще продължат да се изобличават закононарушения и груби знакови афери, за които варненската общественост няма информация, добави още Янев.