Римските терми вече са с ново лице, ще работят до късно (СНИМКИ)
Римските терми вече са с ново лице, ще работят до късно (СНИМКИ) / снимки: Дарик Варна

Една от най-големите варненски атракции за туристите - Римските терми, ще отвори врати напролет с обновена визия и ново, удължено работно време. Това обяви директорът на Регионалния исторически музей проф. Валентин Плетньов.

Почти е завършен модерният посетителски център на входа на древните римски бани. Освен билетен център, в него ще има книжарница, бюфет и сервизни помещения. На конструкцията отгоре ще бъде поставен и голям информационен екран. Инвестицията в целия център е 220 000 лева, осигурени от общинския бюджет. Проектът за центъра е дарен от проектантския екип, разкри проф. Плетньов.

Римските терми вече са с ново лице ще работят до късно (СНИМКИ)
netinfo

По повод сравненията на козирката на посетителския център с бензиностанция, арх. Владимир Рачев от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" посъветва авторите на сравненията „малко да попътуват по света". Приемни сгради се правят на много археологически обекти в Европа и света. Сред последно направените на същия принцип са билетният център на Пето авеню и Бродуей в Ню Йорк и градският информационен център пред катедралата Сейнт Пол в Лондон, посочи експертът от културното министерство.

Римските терми вече са с ново лице ще работят до късно (СНИМКИ)
netinfo

След обновяването и частичната реставрация Римските терми вече ще работят до 22,00 часа, въпреки недоволството на живеещите в съседство. Удължаването на работното време с няколко часа се прави по настояване на кмета Иван Портних. Идеята е историческият обект, който се простира на площ от 7 декара, да се насити с културни събития, обясни проф. Валентин Плетньов.

„Безсмислено е това ефектно декоративно осветление вътре в залите, ако те стоят затворени и ги гледа някой, който случайно минава пиян, връщайки се от плажните заведения", коментира музейният директор.

Обмисля се идеята за Римски терми да бъде създаден аудиовизуален спектакъл, подобен на този, който се показва в Аладжа манастир. Изработката на един такъв спектакъл не излиза евтино, но пък носи добра печалба. Над 70 000 лева годишно са допълнителните приходи на Аладжа манастир, изтъкна проф. Плетньов.

Реализацията на подобна идея за Римски терми обаче ще стане по-трудно. Руините на древните бани са много деликатни и поставянето на устройствата ще бъде проблем. Много от повърхностите са толкова изветрели, че не търпят досег, даже близост с други материали, предупреди арх. Рачев.

Римските терми вече са с ново лице ще работят до късно (СНИМКИ)
netinfo

Римските терми на древния Одесос са една от големите забележителности на днешна Варна. Руините датират от втори век, когато Одесос е бил важен икономически и културен център на Черноморието и на римската провинция Долна Мизия. Останките на римската сграда, представляваща обществена баня, са с височина почти 20 метра и разположени на над 7 000 кв.м. площ. Това ги превръща в най-мащабната запазена антична постройка в България.