Два дни преди Никулден на Рибната борса във Варна може да бъде намерена риба от 3 лв. до 30 лв. за килограм. Най-евтини са трицоната, таранката и толстолобът, а най-скъп по традиция е калканът. Шаранът, който е сред предпочитаните на празничната трапеза, се продава за 6 лв., като на същата цена се предлагат още скумрия и хек. Сред по-евтините пресни риби са каята – 4-5 лв., паламуд – 8 лв., сулка – 9 лв., пъстърва, чернокоп и кефал – по 10 лв.
Над 10 лв. за килограм са филе от акула и сом – по 12 лв., ципура – 14 лв., лаврак – 15 лв., и филе от сьомга – 20 лв.
От рибната борса започнаха тазгодишните проверки на служителите на агенциите по рибарство и аквакултури и по безопасност на храните. Инспекторите следят за документите за произход на стоката, срока й на годност и хиената в търговските обекти.
„Рибата трябва да бъде поставена върху люспест лед, за да се поддържа в дълбочина температурата й. Тя не трябва да е по-висока от 8 градуса, както и не трябва да се допуска замразяване на месото, тъй като се губят голяма част от вкусовите му качества. Някои търговци продават размразена риба за охладена”, предупреди д-р Валерия Костадинова от Областната дирекция по безопасност на храните.
Проверките ще бъдат и в четвъртък, като ще обхванат всички обекти, предлагащи риба. Санкциите започват от 400 лв.