Рекламират Варна с пари от туристически такси
Рекламират Варна с пари от туристически такси / netinfo

10 процента от събраните туристически такси ще се използват за реклама на Варна на туристически борси, решиха общинските съветници. Първоначалното предложение на комисията по "Туризъм, търговия и рекламна дейност" беше дялът да е 5 на сто. Съветникът Пламен Андреев обаче подчерта, че при събрани 2,5 млн. лв. от туристически такси за миналата година, 5 процента са твърде малка сума за реклама.

При голямо завишаване на процента рискуваме парите за други туристически дейности да не ни стигнат, предупреди председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов. Така например, освен за популяризирането на морската столица, средствата се използват и за озеленяване и осветяване на пътищата до курортите в близост до Варна.

Общинските съветници все пак приеха предложението с 31 гласа "за". Единственият против беше Янко Станев от ДПС, според когото да се увеличават разходите в условията на икономическа криза не е разумно.

Общината да предвиди в бюджета за тази година 100 хил. лв. за реконструкция на архитектурни и исторически паметници във Варна, решиха още общинските съветници.

До един месец кметът трябва да представи схема за разполагането на афишни колонки и информационни табла, както и критериите за отдаването им и проектни предложения за вида на рекламно-информационните елементи, одобрени от главния архитект на Варна.

Съветниците приеха и дарение за общината в размер на 5 процента от акционерния капитал на дружеството "Фаст пей Варна" АД.