Разкриват 200 места в детски градини във Възраждане и Владиславово
Разкриват 200 места в детски градини във Възраждане и Владиславово / Sofia Photo Agency, архив

200 места ще бъдат разкрити, след като към ЦДГ 44 във „Възраждане” и ОДЗ 11 във „Владиславово” бъдат направени пристройки, съобщи зам.-кметът по образованието Коста Базитов. В първата забавачница ще бъдат осигурени допълнителни 150 места, а във втората – две групи за 50 деца. Строителните работи ще бъдат по линията на публично-частно партньорство, а общата стойност и на двете пристройки е 3,810 млн.лв.

По същия начин ще бъдат разширени яслите „Иглика” в „Младост” и „Звънче” в район „Одесос”. За целта ще бъдат похарчени 1,152 млн. лв., а общината ще се раздели с имоти с площ 4900 кв. м. във „Възраждане”.

Проектите за забавачниците са направени на базата на изричното изискване на дете да се падат по 25 кв. метра площ, обясни Базитов на заседание на комисията по собственост и стопанство.

Според съветника от „Синята коалиция” Николай Недков практиката с публично-частните партньорства е порочна, тъй като оценките, които се изготвят от експерти, предполагат злоупотреби. Той предложи общината да продава на търг имотите си и след това да пристъпва към строежи на детски градини.

„Общинските имоти са скъпи и всички знаем, че няма кой да ги купи. Освен това, по този начин процедурата е дълга и се губи много време”, възрази колегата му от „Нашият град” Владимир Тонев.

След като бъдат осигурени новите 200 места в градините, Варна ще има 100-процентова осигуреност на 5 и 6-годишните и 76-процентова на 3-годишните деца, обясни Коста Базитов.