Разкопките на крепостната стена няма да забавят ремонта на центъра
Разкопките на крепостната стена няма да забавят ремонта на центъра / DarikNews.bg

Откритите вчера делва и останки от крепостната стена на Одесос не би следвало да забавят ремонта на пешеходния ринг. Реконструкцията на центъра напредва, като предстои да обсъдим със специалистите как намерените находки да се впишат във визията на обновения бул. „Княз Борис I”. Това заяви кметът Иван Портних, по повод намерените при реконструкцията на пешеходната зона находки от Античния град Одесос.

„По-важната находка от делвата са останките от крепостната стена. Търсихме я при ремонтните дейности на площад „Независимост“, но там не намерихме останки. Хубаво е, ако може стената да бъде социализирана с новия облик на централната градска част. Радвам се, че се намира точно в обсега на пешеходния ринг. Така жителите и гостите на Варна ще могат да видят с очите си част от древната история на града. С архитектите и специалистите ще направим необходимото, за да може този участък да бъде вписан в новата визия на градската ни зона“, обясни Портних.

Той коментира, че има голяма вероятност участъците от пешеходния ринг от Севастопол до входа на Морската градина и от ул. „Преслав“ до ул. „Сан Стефано“, малките и големите Римски терми и пристанището, да бъдат одобрени за финансиране.

„Надяваме се и ремонтът на Морската градина да стартира другия месец, като по този начин ще можем да обвържем маршрута с басейн „Приморски“, Военноморския музей и Фестивалния комплекс. По този начин вече ще можем да кажем, че пешеходният ринг е завършен напълно. Ще поставим и указателни табели, като се мисли и за връзка с Археологическия музей по ул. „Шипка“. Надявам се тези инициативи да бъдат реализирани в рамките на годината, за да може гостите и туристите да стигат лесно до забележителностите на града“, завърши Портних.