Разчистиха боклуците от брега на Казашко
Разчистиха боклуците от брега на Казашко / Дарик Варна

Строителните отпадъци, които бяха струпани на брега на Варненското езеро в началото на месеца, вече са разчистени. Това е първата победа на кандидата за кмет на коалиция Варна утре Костадин Костадинов срещу беззаконието, спиращо развитието на общината.

На 11 септември кандидатът за кмет на коалиция Варна утре Костадин Костадинов алармира за незаконното сметище в тръстиките край село Казашко. Оказа се, че неизвестни лица се опитват да укрепят мучурливия бряг, за да могат да стигат с коли до лодките на малкия кей източно от селото. Костадинов получи сигнала от местни жители, които само за ден бяха преброили 42 камиона, преминали през Казашко. И кметицата Гергана Иванова, и от РИОСВ потвърдиха, че няма разрешително за новия кей, път или укрепване на брега, каквито бяха различните версии за незаконното изсипване на боклуци в езерото.

На брега до рибарските стоянки бяха натрупани огромни камари от тухли, бетон, плочки, тоалетни чинии. Те са изпомачкали камъша, заради който местността е защитена от години и е в Натура 2000 като зона, обитавана от редки видове птици. Двете защитени местности - Казашко и Мочурището, са от изключителна важност за запазване на биоразнообразието в света. При годишната миграция на птиците от Северна Европа тук те спират за храна и вода.

На 9 септември 2011 година Костадин Костадинов подаде жалба в РИОСВ. 3 седмици по-късно екоинспекторите разпоредиха сметището да бъде разчистено. Вчера активисти на коалиция Варна утре провериха на място как се изпълнява заповедта на РИОСВ. Багер и няколко самосвала ударно извозваха боклуците. Предстои следващата седмица РИОСВ отново да огледа мястото и да издаде предписания как то да бъде рекултивирано, след като са унищожени тръстики и заради тежките машини нестабилният бряг е пропаднал на места.