Радан Кънев: Записите със съдийките са стаена заплаха срещу конституционната реформа
Радан Кънев: Записите със съдийките са стаена заплаха срещу конституционната реформа / снимка: Sofia photo agency, архив

В изтичането на записите между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова се вижда неприкрит опит да бъдат сплашени хора, които трябва да гарантират гласуването на конституционната реформа. Това обяви във Варна съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. Според него никога записи не изтичат случайно.

„Хора, които съблюдават закона, не записват разговори, така че източникът, който и да е той, е нелегитимен. Естествено и записаното, и монтираното, е подбрано по такъв начин, че да послужи като стаена заплаха срещу продължаването на конституционната реформа", коментира депутатът.

Цацаров: Нямало нареждане „да бъде опраскана" Владимира Янева

„В тези записи няма нещо, което да не знаем. Освен, може би, изключително ниското културно ниво на езика, което държат помежду си двете дами. Всичко друго са проблеми в съдебната система, които знаем и коментираме от години насам - политическо влияние, вътрешни нелегитимни връзки, разпъване на чадъри и въобще компрометиране на процеса на разследване и правосъдие, особено когато става дума за корупция вътре в съдебната система", изтъкна Кънев.

Отговорът на Реформаторският блок ще е настояване за разширяване на обхвата на конституционната реформа с предложенията, внесени между първо и второ четене, и максимално ускоряване на процеса на конституционната и впоследствие и на законодателната реформа на правосъдието.

Вече шести месец Висшият съдебен съвет отказва да предостави на министъра на правосъдието кодовете за софтуера, който разпределя на случаен принцип делата, каза още Радан Кънев. „Сорс кодът на този софтуер продължава да е недостъпен за Министерство на правосъдието и да се намира някъде в някаква каса на Висшия съдебен съвет", отбеляза депутътът.